Constanta: Litoral 2009/Nămolul românesc, căutat de străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Litoral 2009/Nămolul românesc, căutat de străini
Constanta: Litoral 2009/Nămolul românesc, căutat de străini

Sute de turişti din toate colţurile lumii au venit la Băile Reci din Eforie Nord să se trateze cu vestitul nămol de la Techirghiol. Pentru 10 lei cât este taxa de intrare pe zi în clinica de recuperare , turiştii-pacienţi pot face împachetări pe tot corpul.

Christian Lang, din Nuremburg (Germania), vine la Băile Reci de la Eforie Nord de mai mulţi ani. Suferă de psoriazis, dar spune că tratamentul cu nămol i-a ameliorat afecţiunea. Boala lui este ereditară şi îşi aminteşte de anii când venea aici cu bunicul său, înainte de Revoluţie.

Pe atunci, Băile Reci erau doar pentru străini. Acum, bărbatul şi-a făcut mulţi prieteni români, pe care i-a cunoscut pe malul lacului Techirghiol. „Fac mari sacrificii la servicu, dar 18 zile din august sunt aici”, spune Christian Lang, de 37 de ani.

La intrarea în centru, o bătrânică roşcată, cu zâmbetul larg, o strigă pe doamna Ani, administratora centrului de tratament, să îi ceară ajutorul pentru a ajunge pe plajă. Este din Elveţia şi, la fel ca ceilalţi pacienţi turişti, nu sare în niciun an peste cura de nămol de la Eforie Nord.

24.000 de turişti în 3 luni

Pe plaja de câţiva zeci de metri pătraţi se amestecă nemţi, belgieni, francezi sau libanezi. Turiştii se dezbracă de orice fel de prejudecăţi, iar conversaţia decurge normal. Acoperiţi doar cu nămol, oamenii se lasă dezmierdaţi de razele soarelui şi uită de orie fel de grijă.

Oaza de linişte îi ajută să-şi încarce bateriile pentru restul anului. Toţi cei care vin aici spun că, odată ce ai văzut cum este, revii şi a doua oară. „Sunt persoane care nu concep să treacă vara şi să nu vină la lac”, spune Ani Mincea, administratora complexului.

De la începutul sezonului, din iunie, au venit pentru tratament cu nămol peste 24.000 de persoane, iar un sfert dintre ei au ales tratamentul cu nămol preventiv, fără recomandarea medicului. Preţurile sunt accesibile, un bilet de intrare costă 10 lei, sumă în care este inclus şi nămolul pentru tratament.

Turiştii au la dispoziţie un punct de prim ajutor medical, un salvamar, cabine de duş şi vestiare. Pavilionul de femei este delimitat de cel de bărbaţi, astfel că intimitatea turiştilor este asigurată.

O cură de nămol durează câteva ore

Metoda egipteană de împachetare cu nămol ce se aplică aici este larg folosită în întreaga lume. După ce nămolul se întinde pe întreaga suprafaţă a corpului, se menţine până se usucă, prin expunerea la soare.

Când nămolul îşi schimbă culoarea din neagră în cenuşie, este semn că trebuie dat jos. Împachetarea cu nămol nu are nicio eficienţă dacă nu ar fi însoţită de baia cu apă sărată. Obligatoriu, spun asistenţii medicali de aici, la sfârşit trebuie făcut un duş cu apă rece.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite