Constanta: Litoral 2009/Căldură mare, monşer!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Litoral 2009/Căldură mare, monşer!
Constanta: Litoral 2009/Căldură mare, monşer!

Canicula care s-a abătut asupra litoralului continuă şi astăzi. De ceva mai multă răcoare vom avea parte abia mâine. Până atunci, „Adevărul de Seară“ vă recomandă să vă răcoriţi în mare şi pe la fântânile publice, iar când staţi pe plajă, consumaţi sucuri, bere, îngheţată şi fructe.

O baie răcoritoare în mare presupune, mai întâi, lupta tălpilor cu nisipul fierbinte. Odată ajunşi în apă, canicula pare mai uşor de suportat.

Sfaturile medicilor, care în fiecare an interzic expunerea la soare între orele 11.00-17.00, nu sunt luate în seamă de turişti. Ieri, la orele amiezii, plaja din Mamaia era plină de doritori de bronz obţinut în ciuda riscurilor. Cei puţin mai precauţi făceau din când în când băi de umbră, aciuaţi pe lângă vreo umbrelă.

Pentru cei care nu vroiau să plece prea departe de apă, dar să fie feriţi şi de soare, unele baruri au pus la dispoziţie paturi de tip baldachin, amenajate pe plajă. Astfel, turiştii îşi puteau face somnul de după-amiază până se mai domolea canicula.

Beţi multe lichide

Metoda de hidratare preferată de cei mai mulţi turişti rămâne berea, pe care o pot găsi, cel mai ieftin, la 4 lei. Cei mai economi au cumpărat băutura de la supermaket la preţ mult mai mic, iar pe plajă o păstrează rece în lada frigorifică.

„Decât să dau de patru ori mai mult pe o bere la terasa, mai bine mi-o aduc de acasă, chiar dacă o car după mine. E la fel de rece“, spune Matei din Ploieşti. Şi sucurile la dozator sunt la mare căutare în această perioadă, în special de către femei şi copii. Sucurile la dozator, pe plajă, costă 2-3 lei pentru un pahar de 300 de mililitri.

Medicii recomandă, mai ales pe caniculă, hidratarea prin fructe, însă acestea costă la mare dublu faţă de piaţele din ţară. Piersicile se găsesc la 7 lei kilogramul, la fel şi nectarinele, iar strugurii depăşesc 10 lei kilogramul.

Duş la rulotă

Oricât de cald ar fi, turiştii nu stau la umbră, în casă. Cei care evită nisipul fierbinte aleg o partidă de şah la umbra vreunui copac, aflat la marginea plajei. Turiştii care se plimbă se mai răcoresc la fântânile arteziene amplasate prin mai toate staţiunile.

 La Mamaia, cele mai multe sunt în apropierea Cazinoului. Familia Ilyes din Odorheiul Secuiesc a ales un duş în mijlocul străzii, furnizat de rulota proprie. „E apă de Făgăraş asta, mult mai curată şi răcoritoare decât marea“, se laudă capul
familiei Ilyes.

410 intervenţii ale ambulanţei

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa a primit ieri, în decurs de 24 de ore, 410 solicitări de la turiştii şi constănţenii care au fost afectaţi de căldură. „Este vorba despre persoane care aveau probleme de sănătate, în special cardiovasculare, care au fost agravate de temperaturile ridicate. Oricum, anul acesta avem mai puţine solicitări faţă de alţi ani pentru că sunt mai puţini turişti pe litoral“, a declarat doctorul Aura Broască, director adjunct la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa.

În acest sezon estival echipajele Ambulanţei staţionează pe litoral în Vama Veche, Neptun, Costineşti, Eforie Nord, Mamaia şi Năvodari.

Sucuri şi îngheţată gratis

Canicula este un bun prilej pentru companiile de sucuri şi îngheţate să-şi promoveze produsele. De exemplu, o firmă de băuturi răcoritoare oferă gratuit trecătorilor doze mici de suc.

 O altă firmă, de data aceasta de îngheţată, oferă produsul gratuit cu ajutorul figuranţilor deghizaţi în conţi şi contese. Turistul este aşezat pe un tron şi îi este oferită îngheţata pe tavă, ca unui rege.

Zăpuşeala se termină mâine

Vremea se menţine călduroasă toată ziua.Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 30 şi 33 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 22 şi 24 de grade. Mâine, vremea se va răci. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări, averse şi intensificări ale vântului, în prima parte a zilei. Temperatura maximă va fi de 27 de grade, iar a apei, de 24 de grade Celsius.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite