Constanta: Litoral 2009/Cu elicopterele la plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Litoral 2009/Cu elicopterele la plajă
Constanta: Litoral 2009/Cu elicopterele la plajă

Două aparate de zbor au provocat panică printre turiştii aflaţi pe malul mării, în zona Cazinoului din Mamaia. Turiştii aflaţi sâmbăta trecută pe plaja din staţiunea Mamaia au avut parte de un incident cât se poate de straniu şi deranjant în acelaşi timp. 

Ca şi când briza mării nu era suficientă pentru a răcori atmosfera de pe plaja din zona Cazinoului Mamaia, în jurul orei 8.00, două elicoptere au coborât la joasă înălţime şi, timp de câteva minute, au ridicat tot nisipul în aer.

Unul dintre martorii incidentului, Eugen Suciu, din Bistriţa, a declarat că minutele respective nu au fost întocmai dintre cele mai plăcute: „Pe lângă nisipul care îţi intra în ochi şi în gură, toate umbrelele au fost culcate la pământ, hainele tuturor celor care se aflau la plajă au fost ridicate în aer şi purtate la sute de metri distanţă.
Speriaţi de haosul din jurul lor, copiii au început să plângă. Hainele mi-au fost luate de curent şi purtate la câteva sute de metri. Cheile de la maşină mi le-am găsit abia după o oră şi jumătate“. Bărbatul spune că a fost militar de carieră şi ar fi recunoscut dacă cele două aparate de zbor ar fi aparţinut Ministerului Apărării Naţionale: „Erau elicoptere civile, acelaşi model şi culoare, însă fără niciun fel de inscripţie pe ele“.

Eugen Suciu spune că a sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru a anunţa incidentul, dar a fost îndrumat către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa. Nici aici nu a fost lămurit în legătură cu incidentul, poliţiştii spunându-i că ar trebui să contacteze o autoritate aeronautică.

Autorităţile ridică din umeri

Am încercat să rezolvăm misterul celor două aparate de zbor care au generat panică pe plaja din Mamaia, însă ne-am lovit de aceleaşi piedici ca şi Eugen Suciu. Reprezentanţii companiei Regional Air Services, care deţine singurul aerodrom din judeţul Constanţa, au declarat că în ultimele zile nu au fost operate zboruri decât pentru platformele petroliere din largul Mării Negre.

 „Cele două elicoptere nu aparţin companiei noastre. Nu ştiu unde aş putea să vă îndrum pentru a afla un răspuns, singura autoritate în domeniu este Autoritatea Aeronautică Civilă, dar aceasta se află în Bucureşti“, a declarat Cristina Mitchievici, purtător de cuvânt al Regional Air Services.

Nici poliţiştii constănţeni nu au putut să ne dea o mână de ajutor pentru dezlegarea misterului. „La noi nu a fost înregistrat un astfel de incident şi chiar dacă cineva ar fi dorit să depună plângere l-am fi îndrumat către altă instituţie deoarece nu este de competenţa noastră“, a declarat agentul Anda Drăgulescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Cât despre o altă instituţie care ar fi putut să îl ajute pe reclamant, aceasta a adăugat: „Sincer, nu ştiu!“.

Am încercat să contactăm conducerea Autorităţii Aeronautice Civile Române, însă reprezentanţii instituţiei ne-au îndrumat să trimitem un email la adresa dir.gen@aa.ro, unde să explicăm cele întâmplate şi vom primi un răspuns în cel mai scurt timp posibil.

Posibilă explicaţie

Un răspuns la incidentul de sâmbătă ar putea fi acela că piloţii erau în căutarea unui loc de aterizare. Mulţi oameni de afaceri din Capitală preferă să facă drumul către litoral la bordul unor elicoptere, însă odată ajunşi în Mamaia se lovesc de o nouă problemă: lipsa heliporturilor.

 Astfel, piloţii se văd nevoiţi să aterizeze acolo unde găsesc loc. Singura ocazie în care aparatele de zbor trec la joasă altitudine în dreptul plajelor o reprezintă competiţiile aeriene. Însă avioanele uşoare nu provoacă asemenea curenţi de aer încât să deranjeze toată plaja.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite