Constanţa: Litoral 2009 / Vama Veche, Turnul Babel al distracţiei pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Vama Veche, Turnul Babel al distracţiei pe litoral
Constanţa: Litoral 2009 / Vama Veche, Turnul Babel al distracţiei pe litoral

O mulţime de tineri din străinătate se adună în fiecare vară în cea mai nonconformistă staţiune românească, atraşi de atmosfera boemă. Fie că au mai fost în Vamă sau abia o descoperă, tinerii spun că e cel mai tare loc şi că se vor întoarce de fiecare dată când vor avea ocazia.

La o masă de la terasa Stuf, un grup vesel discută în engleză despre muzică, Vamă şi bere. Sunt doi belgieni şi trei români care s-au cunoscut întâmplător, împărţind aceeaşi masă. Mathis Cremers are 23 de ani şi a venit în Vama Veche împreună cu prietenul său.

„Nu avem aşa ceva în Belgia, e aceeaşi experienţă ca la un festival, numai că aici durează cât vrei tu. Am venit acum trei zile şi nu ne-am plictitsit de loc”, a povestit Mathis, care nu e la prima experienţă în staţiunea celor mai liberi turişti de pe litoral. „În urmă cu doi ani am fost în România, cu o bursă Erasmus, apoi am mai venit de câteva ori. Cel mai mult mi-a plăcut în Cluj, în Bucureşti şi aici”, a spus tânărul. El a precizat că, în general, în România e bine să ai un ghid, cineva care să-ţi arate locurile frumoase.

Prietenul său, Bjorn Vangompel, este programator la o companie de asigurări din Belgia şi a venit în Vamă împins de curiozitate. „Am auzit multe despre locul ăsta şi mi-am propus să văd cu ochii mei. Este excepţional, scapi de toate grijile, de stres, de probleme”, şi-a descris Bjorn experienţa.

Kevin: „Sunt fericit aici”

Kevin Burton, de 25 de ani este din Franţa şi vine pentru a doua oară în Vama Veche. „Sunt fericit aici”, a rezumat el senzaţia pe care o trăieşte de câteva zile. „Toată lumea zâmbeşte, e fericită. Românii sunt foarte deschişi. Băutura e ieftină, sunt o mulţime de baruri şi terase şi muzică pentru toate gusturile”, mai spune francezul.

El a aflat de staţiune de la două prietene românce pe care le vizitează în Bucureşti. Şi în vamă au venit împreună, în urmă cu două săptămâni. „E super mişto. Turiştii străini trebuie să vină în Vama Veche!” spune Kevin.

Tot pentru distracţie vine şi Jennie Tommova, din Bulgaria. Ea şi-a umplut maşina cu prieteni şi a plecat cu toată gaşca într-o călătorie care nu se ştie unde îi va purta după plecarea din Vamă. „Nu avem program, am venit zilele trecute, dar nu ştim cât stăm. Nu mai ştiu nici ce zi este azi, nu mai am repere. E extraordinar aici”, mărturiseşte entuziasmată fata.

Distracţia este limbajul universal

Chiar dacă uneori limba poate fi o barieră, în Vamă acest obstacol se depăşeşte uşor, mai ales după câteva beri, când toată lumea dansează pe plajă. „Nu contează că suntem străini, putem folosi un limbaj universal, al distracţiei, sau putem doar să dansăm”, crede David din Spania.

Turiştii străini sunt încântaţi şi de oameni. Prieteniile se leagă repede, chiar dacă uneori durează tot atât cât îţi ia să termini băutura la terasă. „Toată lumea e foarte prietenoasă. Tipul cu care am stat la masă mai devreme ne-a întrebat de un festival de blues din Belgia. Mi s-a părut grozav pentru că nici belgienii nu cunosc festivalul ăsta, iar tipul român îl ştia”, povesteşte belgianul Bjorn Vangompel.

Străinii vamaioţi nu vor hoteluri

Pentru cei care vin periodic în Vama Veche, schimbările care au loc de la an la an sunt evidente. Cei mai mulţi dintre străinii veniţi în Vamă spun că iubesc locul aşa cum este, şi nu îşi doresc nici confort, nici asfalt.

„S-a schimbat chiar şi de anul trecut. Muzica este mai comercială, apar mereu terase şi construcţii noi. E păcat că se comercializează. Nouă ne place aşa cum e, fără lux, fără hoteluri. Venim pentru că tot ce vrem este să ne punem cortul pe plajă şi să ne relaxăm, să profităm de soare. Ne place că ziua e linişte şi seara peste tot sunt petreceri”, mărturiseşte Mathis Cremers.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite