Constanţa: Litoral 2009 / Stelele fac luxul la cazarea de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Stelele fac luxul la cazarea de pe litoral
Constanţa: Litoral 2009 / Stelele fac luxul la cazarea de pe litoral

Condiţiile din hotelurile de la mare devin tot mai bune pe măsură ce creşte numărul de stele. Tarifele pleacă de la 70 de lei pe noapte pentru o cameră la un hotel de o stea şi pot ajunge şi până la 1.150 de lei pe noapte la un hotel de cinci stele.

Unul dintre cele mai scumpe hoteluri de pe litoral este „Vega”, din staţiunea Mamaia. Acesta este clasificat la categoria de cinci stele şi este printre puţinele cu un standard asemănător celor din staţiunile europene. Preţurile sunt însă pe măsură. Pentru o cameră dublă, în zilele de joi şi până sâmbătă, plăteşti 1.150 de lei pe noapte, iar în restul săptămânii preţul scade la 1.000 de lei. „Preţul nu este mare pentru ceea ce este inclus în aceşti bani şi de aceea chiar şi în această perioadă de criză avem destui turişti”, a explicat Gelu Enciu, directorul executiv al hotelului.

De la şezlong, la mâncăruri alese

Clienţii cu carduri „gold” care îşi permit o cameră la hotelul de 5 stele se bronzează pe un şezlong la plaja privată, au acces la piscină, dar şi programe speciale de divertisment, prezentări de modă, concerte, parcare gratuită. Familiile cu copii îşi pot lăsa micuţii în grija unor bone angajate de conducerea hotelului. Turiştii care au plătit pentru o noapte o sumă cât un salariu se delectează cu delicatese la mic dejun şi cină.

La patru stele, preţ la jumătate

La patru stele, situaţia se schimbă radical în ceea ce priveşte tarifele. La Hotelul „Malibu” din Mamaia, pentru o noapte de cazare, într-o cameră cu vedere la mare, turiştii plătesc 425 de lei, iar pentru una cu vedere spre Lacul Tăbăcăriei, mai puţin cu 20 de lei. Pentru asta, turiştii au parte de mic dejun, bufet suedez, unde pot servi atât produse de patiserie, cât şi lactate şi mezeluri. De asemenea, mai au acces şi la sala de fitness, la saună şi la jacuzzi. Toate camerele au minibar, telefon, aer condiţionat, seif, balcon, baie cu cabină de duş cu hidromasaj şi internet wireless.

3 şi 2 stele, aer condiţionat la noroc

Cu cât tăiem din stele, scad preţurile scad, dar şi condiţiile. Astfel, la „Hotelul Parc”, care are 3 stele, pentru o cameră cu aer condiţionat plăteşti nu mai mult de 286 de lei, iar dacă mai tai 20 de lei din preţ, stai într-o cameră fără aerisire artificială. Toate camerele au televizor şi frigider, dar internet wireless este doar în holul hotelului. Bufetul suedez de la micul dejun nu diferă foarte mult de cel oferit de hotelurile cu patru stele.
La două stele preţurile nu scad cu mult, în schimb condiţiile ajung la limita de jos. O cameră de la Hotelul „Pescăruş” costă 200 de lei pe noapte, iar singurele facilităţi sunt televizorul şi frigiderul. Aerul condiţionat este la noroc: doar  20 de camere au asemenea dotări.

La o stea doar 70 de lei

Cele mai ieftine sunt hotelurile de o singură stea, dar condiţiile oferite sunt minime. La „Hotelul Cristal” din Eforie Nord taxa de cazare pentru o noapte este de doar 70 de lei, dar toaletele şi duşurile sunt la comun. Camerele nu au nici televizor, nici frigider, iar micul dejun se ia fie în camera fiecăruia, cu cafea la fierbător şi conserve aduse de acasă, fie în restaurantele de prin staţiune.
 
Hoteluri sărace în stele
 
Hotelurile de cinci stele de pe litoralul românesc se pot număra pe degetele de la o singură mână. Trei sunt în Mamaia, Hotel Rex, Hotel Mamaia, şi Hotel Vega, iar cel de-al patrulea, în sudul litoralului - Hotel Saturn. Situaţia e un pic mai bună la categoria patru stele: pe litoral sunt 62 de unităţi de cazare cu această clasificare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite