Constanţa: Litoral 2009 / „Stau la mare, voi la muncă pe ogoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / „Stau la mare, voi la muncă pe ogoare“
Constanţa: Litoral 2009 / „Stau la mare, voi la muncă pe ogoare“

Vederile de pe litoralul românesc sunt de două feluri: clasice sau cu mesaje haioase, precum cele de pe vremea lui Ceauşescu. Ilustratele costă 1 leu şi au o gamă variată de mesaje, ce pot fi trimise familiei, prietenilor, colegilor şi şefilor.

Vederile de pe litoral se împart în două categorii: cele serioase, care ilustrează plaja inundată de soare, pe care turiştii le numesc „comuniste“ şi cele haioase, pe care le poţi trimite unor persoane cu simţul umorului.

De exemplu, o vedere împărţită în jumătate, cu o bere rece servită la şezlong şi o maşină de scris, însoţită de mesajul „Stau la mare, stau la soare, voi la muncă pe ogoare“ sau „Cine-i harnic şi munceşte stă acasă şi priveşte“, ar fi bine să o trimiteţi colegilor, evitând biroul şefului, care v-ar putea scurta vacanţa pe neaşteptate. Dacă aveţi totuşi o şefă cu simţul umorului, puteţi să-i trimiteţi o vedere cu o domnişoară topless, pe care un domn o şterge de nisip. Textul spune totul: „Şefa trebuie «periată» peste tot, chiar şi pe litoral“. Pentru prietenii rămaşi acasă merge bine o vedere cu textul „N-ai putut veni la mare, îţi trimit o consolare“, asezonată, cum altfel, cu o frumuseţe bronzată, cu forme perfecte.

Vederile de la mare, bătute de SMS

Vremurile bune ale vederilor s-au cam dus, totuşi. În zilele bune, Roxana din Mangalia vinde cel mult zece vederi. „Oamenii vin, se uită la ele, se amuză şi pleacă mai departe. Mai sunt unii care cumpără: mamă, soacră şi cam atât“, povesteşte vânzătoarea.

Situaţia este valabilă în toate staţiunile litoralului, de aceea, standurile cu vederi se găsesc tot mai rar.

Cei care le cumpără sunt oamenii trecuţi de prima tinereţe, obişnuiţi să trimită o poză cu marea şi celor care nu au apucat să o vadă în acest an. „Aşa este frumos. Să trimiţi acolo două rânduri cu gânduri frumoase“, spune Traian din Vaslui, care a ales două vederi simple, cu „Salutări din Neptun“. S-a interesat apoi unde este poşta. Mulţi turişti nu cumpără vederi pentru că le este lene să meargă până la poştă, să cumpere timbre.

Majoritatea o întreabă pe vânzătoare dacă nu cumva are şi timbre, iar, când aud că nu are, se lasă păgubaşi să mai ia vederi. Există şi o categorie de turişti care cumpără ilustrate şi le duc singuri acasă destinatarilor.

Potrivit vânzătoarelor, tinerii ocolesc standurile. Aceştia preferă mesajul trimis din tastatura laptopului sau al telefonului, în locul celui scris de mână. „O fată m-a întrebat cum să facă să trimită vederea pe mail“, se amuză o vânzătoare de ilustrate de la mare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite