Constanţa: Litoral 2009 / Plaja, după turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Plaja, după turişti
Constanţa: Litoral 2009 / Plaja, după turişti

Angajaţii de la salubrizare strâng între 3 şi 9 tone de gunoi în fiecare seară după plecarea oamenilor de pe plajă. Lucrătorii de la salubrizare lucrează toată noaptea pentru a reda nisipul turiştilor, a doua zi dimineaţă.

Una dintre cele mai populate plaje de pe litoralul românesc este îngropată, la căderea serii, de pet-urile şi ambalajele de mâncare lăsate în urmă de turişti. Cu toate că peste tot de-a lungul malului există numeroase coşuri de gunoi, oamenii aruncă deşeurile la întâmplare sau le lasă, pur şi simplu, la plecare, în locul în care au făcut plajă.

„E inacceptabil. Ţine de bunul-simţ al fiecăruia şi de cei şapte ani de acasă. Cum e posibil ca eu să-l pun pe fiul meu, care are patru ani, să se ducă să arunce gunoiul la coş şi alţii, oameni în toată firea, să îl lase pe unde nimeresc fără să le pese“, spune Marian, un turist din Costineşti.

După turişti, potopul

Potrivit lucrătorilor responsabili cu salubrizarea zonei, motivul mizeriei de pe plajă este unul singur: oamenilor le este lene să se ridice şi să meargă până la coşul de gunoi. „Aşa este în fiecare zi. Există pubele peste tot, iar turiştii sunt anunţaţi prin boxele de pe plajă să păstreze curăţenia şi să arunce toate resturile şi gunoaiele în locurile amenajate. Degeaba, plaja arată, la sfârşitul zilei, la fel“, se plânge Gigi Gherase, unul dintre lucrători.

10 muncitori adună gunoaiele toată noaptea

Gigi Gherase spune că pe plaja de la Costineşti lucrează zece oameni care îşi petrec întreaga noapte strângând deşeurile pentru ca a doua zi plaja să întâmpine turiştii curată.

Weekendul aduce şi mai multă mizerie

Situaţia devine şi mai gravă la sfârşit de săptămână, când numărul de turişti sporeşte şi, odată cu ei creşte şi cantitatea de deşeuri.

„Seara trecută, spre exemplu, am adunat două tone şi 940 de kilograme de deşeuri, dar adunăm şi câte patru tone în aceeaşi seară. În weekend e şi mai rău. Cantitatea de gunoi lăsată pe plajă se triplează“, mai spune Gherase.

Turiştii nu ţin cont de regulile de reciclare

Pubelele care împânzesc plaja sunt grupate şi diferenţiate prin culori şi inscripţii pentru ca deşeurile să fie colectate selectiv. Potrivit lucrătorilor de pe plajă, acest lucru nu se întâmplă, iar gunoiul trebuie triat manual, la fabrica de reciclare unde este transportat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite