Constanţa: Litoral 2009 / Harta nudismului pe litoralul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Harta nudismului pe litoralul românesc
Constanţa: Litoral 2009 / Harta nudismului pe litoralul românesc

Turiştii pot sta la soare dezbrăcaţi doar pe câteva plaje. Doar câteva porţiuni pe plajele din Costineşti, Gura Portiţei, Sfântu Gheorghe, 2 Mai şi Olimp au rămas necucerite de costumele de baie.

Locurile destinate nudismului se restrâng, iar cei care au curaj să se expună sunt şi ei din ce în ce mai puţini. În urmă cu 20-30 de ani, destinaţia preferată a nudiştilor era Vama Veche, dar faima acestui loc a adus şi aici febra comerţului. Spre deosebire de vamaioţii veterani, miile de turişti veniţi în ultimii ani preferă costumul de baie.

Plajele se transformă în „maşini de bani“

În prezent, nudiştii mai au doar câteva locuri unde pot simţi nestingheriţi apa mării, în costumul lui Adam. La Costineşti, pe plaja de la Epavă, un loc de nudism din aceeaşi generaţie cu Vama Veche, se pot vedea câţiva nudişti. Un alt petec de plajă este tot la Costineşti, în Golful Francez.

„O să fim alungaţi inevitabil şi de aici pentru că din ce în ce mai mulţi investitori cumpără terenuri şi vor să facă hoteluri“, se plânge Ioana, una dintre nudistele veterane. Ea a adăugat că transformarea plajelor în „maşini de bani“ le strică nudiştilor plăcerea de a se bucura de soare.

Plajele de la Gura Portiţei şi de la Sfântu Gheorghe încă mai poartă o urmă de sălbăticie şi se poate face nudism în voie. Din păcate, accesul este dificil la plaja din Sfântu Gheorghe.

Zonele de plajă din Eforie Nord, cunoscute până nu demult pentru libertatea de care se bucurau nudiştii, sunt din ce în ce mai mici, iar intimitatea a dispărut din cauza blocurilor şi hotelurilor ridicate în apropiere. În aceeaşi situaţie se află şi 2 Mai şi nordul Olimpului, unde costumele de baie au cucerit plaja.

„Nudismul dă senzaţia de libertate“

Chiar dacă nudismul pare a fi respins de turismul românesc, unele locuri noi s-au insinuat în ultimii ani pe harta nudismului. Astfel, plajele de la Vadu şi Corbu, ambele încă necunoscute turismului, reprezintă o oază de libertate pentru cei care urăsc textilele. „Sperăm ca măcar aici să nu ne găsească nimeni“, spune un bărbat care se fereşte să discute prea mult, de teamă să nu-i afle cineva locul.

Deseori văzuţi ca o categorie marginală, care şochează, nudiştii îşi argumentează diferit opţiunea.„Pe vremea comunismului era o formă de protest, iar acum s-a transformat în reflex“, spune Marian.

Alţii spun că soarele şi apa nu au făcut rău nimănui, iar cea mai mare plăcere a lor este să simtă apa pe tot corpul, fără piedici. „De fapt este vorba despre senzaţia de libertate şi nimic mai mult. Alt motiv de a sta în pielea goală nu văd“, zice Adi, un tânăr care nu ascunde nimic de razele soarelui.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite