Constanţa: Litoral 2009 / Harta oraşului vechi derutează turiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Harta oraşului vechi derutează turiştii
Constanţa: Litoral 2009 / Harta oraşului vechi derutează turiştii

Broşura gratuită pe care o găseşti la hotelurile de pe litoral nu conţine un obiectiv turistic important al centrului vechi al Constanţei. Confuzia turiştilor vizavi de partea istorică a oraşului începe cu harta şi se termină cu mormântul fictiv al poetului Ovidiu.

Cei mai mulţi dintre turiştii care vor să viziteze partea istorică a Constanţei pun mâna pe harta la îndemână, oferită gratuit de hotelurile din staţiuni şi în mijloacele de trasnport în comun. Geamia Hunchiar, statuia lui Ovidiu sau Hotelul Intim, unde a locuit Mihai Eminescu sunt printre obiectivele pe care aceştia le caută în partea veche a oraşului.

Harta însă îi ajută prea puţin, ba chiar îi derutează şi mai mult. Astfel, turistul care urmăreşte traseul propus de Primăria Constanţa riscă să fie derutat. În pliant, în tabelul cu obiective turistice, la numerele de străzi 30 şi 31 se regăsesc Teatrul Naţional Oleg Danovski, respectiv Geamia Hunchair. În schimb, pe harta din acelaşi pliant, numărul 31 nu există, iar 30 apare de două ori în zone destincte.

Unde „zace“ Ovidiu

Potrivit aceleiaşi hărţi, cel mai potrivit loc în care să vă începeţi plimbarea este Piaţa Ovidiu. Aici, în mod surprinzător chiar şi pentru constănţeni, „zace“, dacă ar fi să ne luăm după plăcuţa comemorativă, trupul poetului exilat la Tomis. „Nu ştiam aşa ceva, e pentru prima oară când aud. Credeam că rămăşiţele lui sunt în vreun muzeu“, mărturiseşte Liviu din Constanţa. Alţii sunt la fel de sceptici şi spun că mormântul nu a fost încă descoperit, iar anunţul autorităţilor locale este mai mult un reper orientativ.

Locul în care turiştii ar putea afla mai multe informaţii este Muzeul de Istorie Naţională care funcţionează doar până la ora 19.00, adică în intervalul în care toată lumea este la plajă.
 
Monumente interbelice, în ruină

În zona Pieţei Ovidiu, pe Bulevardului Titulescu, două clădiri, altădată impunătoare, îşi plâng astăzi ruina, scorojindu-se şi surpându-se. Una este „Hotel intim“, în care a locuit Mihai Eminescu, iar cealaltă este Restaurantul „Casa cu lei“, o vilă în stil genovez al cărei nume vine de la cele patru statui  de piatră ce străjuiesc cele patru coloane al faţadei.

Geamia Hunchiar, la înălţime

O privelişte unică a întregului oraş se deschide din minaretul Geamiei Hunchair, moschee construită la 1860 şi situată în Piaţa Ovidiu. Tot aici se află una dintre „mândriile“ Constanţei, un covor de 500 de kilograme, salvat de pe insula Adakale, înainte ca aceasta să fie inundată, în perioada comunsimului, pentru a face lor Porţilor de Fier. Pentru a se delecta cu priveliştea din turnul de 47 de metri, vizitatorii trebuie să se pregătească sufleteşte pentru cele 140 de trepte care îi despart de vârful construcţiei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite