Constanţa: Litoral 2009 / Cura perfectă cu aerosoli pe plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Cura perfectă cu aerosoli pe plajă
Constanţa: Litoral 2009 / Cura perfectă cu aerosoli pe plajă

Apa sărată, aerul marin, nămolul şi algele sunt „medicamentele“ prin care se pot ţine sub control mai multe afecţiuni. Pe lângă plajă şi momentele de maximă distracţie de pe litoral, turiştii îşi pot întări sistemul imunitar şi chiar trata de unele boli ale sistemului respirator.

Băile în mare şi expunerea cu măsură la soare sunt reţeta pentru o sănătate de fier. Combinaţia dintre cele două îmbunătăţesc circulaţia sanguină, au efect tonic asupra întregului organism şi sunt benefice atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Aerosolii sunt însă aur pentru persoanele cu afecţiuni pulmonare.

„Cura cu aerosoli este indicată în tratarea bolilor pulmonare, precum traheite, bronşită cronică, astm bronşic. Se mai recomandă în tratarea afecţiunilor nasului şi urechilor, precum sinuzite, rinofaringite, laringite sau amigdalite“, explică Mădălina Olimid, medic de familie.

Cum se face  cura perfectă

Pentru un tratament ca la carte cu aerosoli medicii recomandă să ţinem cont de câteva indicii-cheie. Cei interesaţi trebuie să fie foarte matinali şi să ajungă pe plajă la ora 6 dimineaţa.

Expunerea la aerosoli durează circa o oră şi se face prin respiraţii ritmate uşor în timpul plibării pe plajă, aproape de mare. Medicii recomandă copiilor care urmează acest tratament să se joace la limita dintre nisip şi valuri, pentru a prinde aerosolii. Tratamentul continuă cu plajă, până maximum la ora 10.30.

În plus, foarte benefice sunt şi plimbările de circa două ore pe faleză şi mai ales pe dig, acolo unde, aşa cum spun doctorii, este patria aerosolilor. „Am auzit că fac bine aerosolii, de aceea mi-am dat cu nămolul ăsta pe corp. Am câteva probleme de sănătate şi am auzit de la medic că o să-mi prindă foarte bine. Sper să mă ajute“, ne spune Paula, o turistă de pe litoral.

„Cura cu aerosoli la mare este cu atât mai binevenită cu cât tot anul căile aeriene superioare sunt poluate“, a adăugat medicul. Cei care urmează cura cu aerosoli sunt atenţionaţi de medici că le pot apărea câteva reacţii adverse, mai ales la copii.

Efecte negative, câteva zile

Circa trei zile, cei mici pot avea aşa-zise crize de adaptare care se manifestă prin nas înfundat sau dureri de urechi. Acestea nu necesită internare în spital, ci se pot trata acasă, după sfatul doctorului. Cura heliomarină ideală durează 18 zile. Cei care au un sejur mai mic pe litoral trebuie să stea însă cel puţin zece zile pentru a se vindeca printr-un astfel de tratament.

„După o cură cu aerosoli este indicat şi un concediu la munte, unde organismul se calmează şi se fundamentează efectele favorabile obţinute de mare“, a mai spus medicul Mădălina Olimid.

Ce sunt aerosolii

Aerosolii reprezintă microparticule de natură lichidă, solidă sau gazoasă dispersate în aerul care ne înconjoară. Aceştia pot fi atât naturali, cât şi artificiali. Aerosolii naturali sunt frecvent întâlniţi la mare şi conţin clorură de sodiu, iod, brom, magneziu şi calciu, dar şi la munte, care conţin particule de polen. Aerosolii artificiali sunt produşi de diferite aparate care se bazează pe folosirea aerului comprimat la o presiune mai mare. Aerul astfel produs este refiltrat prin aparat şi apoi inhalat de pacient.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite