Constanta: Litoral 2009/Campanie/ Călător în ţara cu busola stricată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Litoral 2009/Campanie/ Călător în ţara cu busola stricată
Constanta: Litoral 2009/Campanie/ Călător în ţara cu busola stricată

Vizitatorii sosiţi în gara din Constanţa nu au de unde să se informeze despre locurile unde se află atracţiile turistice. Hărţi doar în limba română, oameni care nu vorbesc engleza şi sistem de semnalizare greoi. Aşa este primit străinul pe litoralul românesc.

Ajunşi în gara din Constanţa, turiştii nu ştiu pe unde să o apuce pentru a ajunge în Mamaia, Vama Veche sau oricare altă staţiune de pe litoralul românesc.

Singurul birou de aici care putea fi de folos străinilor este cel de „Informaţii CFR”, unde poţi afla ce tren duce de la Constanţa la Timişoara sau din Focşani în Constanţa, informaţii care turistului străin nu-i folosesc la nimic.

Haos cu bilete şi hărţi

Nimic despre cum să ajungi în staţiuni mai uşor, iar de sfaturi utile nici nu mai poate fi vorba. Doamna de la recepţie de la gară nu vorbeşte foarte bine engleza. Înţelege întrebarea şi ne scrie pe o foaie numărul autobuzului care duce în staţiunea Mamaia, cel numărul 100. Preţul pentru o călătorie este de 1,5 lei, dar nu ştii de unde să-l cumperi.

Până la urmă, găsim pe cineva care vorbeşte engleza, dar aflăm doar locul de unde poţi cumpăra biletul. Ai bilet, dar nu ştii unde să cobori, pentru că nu există hărţi ale Constanţei sau staţiunii Mamaia în limba engleză.

Turul oraşului cu 3 lei, dar fără ghid

Lângă locul unde opreşte autobuzul 100 mai este o staţie. Aici se opreşte autobuzul supraetajat, care nu este promovat nicăieri în engleză, iar turiştii străini nu au de unde să ştie că şi acesta ajunge în Mamaia.

Preţul unei călătorii cu acest autobuz este de 3 lei, un adevărat chilipir, pentru că faci şi un mic tur al oraşului. Anul trecut, aceste tururi chiar aveau trasee turistice, cu serviciile unui ghid. După doar un an, autobuzul a devenit o cursă obişnuită.

Şoferii, ghizi de ocazie

În cazul în care turistul ajuns în gara din Constanţa doreşte să meargă într-o staţiune din sudul litoralului, lucrurile chiar se complică. În primul rând, microbuzele pentru aceste destinaţii se pot lua dintr-o zonă din apropierea gării, foarte greu de găsit pentru un român, aproape imposibil pentru străini.

Zona nu este marcată în vreun fel. În urmă cu doi ani, erau puse grafice cu mersul acestor microbuze şi autobuze către staţiuni. Autorităţile locale au acţionat româneşte şi în acest caz: le-au dat jos pentru că firmele care fac curse sunt private.  Astfel, singurii care te pot ajuta în acest Vest Sălbatic  sunt şoferii.

Întrebaţi în engleză de către reporterii „Adevărul de Seară” despre cum pot ajunge în Neptun şi care este ultimul microbuz care merge acolo, aceştia nu au ştiut să răspundă.

Ei au recunoscut, când au aflat că vorbim româneşte, că nu prea sunt străini care folosesc serviciile lor pentru a ajunge în staţiunile din sud şi ei nu le pot oferi informaţii în limba engleză.

„Foarte rar mi s-a întâmplat să iau străini. De obicei, aceştia merg cu trenul sau închiriază maşini pentru a ajunge în sudul litoralului”, a recunoscut Marian, şofer la una dintre firmele care merg pe această rută.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite