„Let’s do it, Romania!“ a curăţat judeţul Constanţa de zeci de tone de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.700 de voluntari din judeţul Constanţa au răspuns ieri invitaţiei iniţiatorilor campaniei de iginizare „Let’s do it, Romania!“. Prin păduri, oraşe, pe malul mării sau al lacurilor din judeţ s-a lucrat intens: au fost adunate gunoaiele aruncate de cei cărora le lipsesc simţul civic şi educaţia.

Din primele estimări ale organizatorilor, din judeţul Constanţa au fost adunaţi peste 8.000 de saci de 120 de litri de deşeuri, dintre care 2.873 numai în regiunea Mangaliei. Aici, 734 de voluntari, cu vârste cuprinse între 10 şi 60 de ani, au acţionat în mai multe zone: pădurea Hagieni (liziera dinspre Limanu şi zona de nord a rezervaţiei naturale), insula Mangalia, peştera La Movile, plaja Saturn - Mangalia, pădurea Comorova, staţiunea Neptun şi Balta Mangalia. Alte grupe de voluntari au igienizat Vama Veche.

Constanţa: Campanie de ecologizare cu spectatori

Printre voluntari s-au aflat cadre didactice şi elevi de la Liceul Teoretic Callatis, Grupul Şcolar Ion Bănescu şi Şcoala cu clasele I-VIII nr.5 Gala Galaction, dar şi muncitori, maiştri şi ingineri din Şantierul Daewoo Mangalia Heavy Industries, ofiţeri şi lucrători din cadrul armatei şi ai Poliţiei, funcţionari ai Primăriei Municipiului Mangalia, cercetători din cadrul Grupului de Explorări Subacvatice, dar şi numeroşi localnici dornici să sprijine această mişcare.

Tinerii au preferat să privească, nicidecum să ajute la strângerea gunoaielor

Acoperire zonală

Şi în Constanţa, mulţi dintre cei care au renunţat la odihna de sâmbătă şi au ieşit să dea o mână de ajutor al curăţirea judeţului au fost elevii. „În parcul de la Gară au fost 20 de elevi şi aproape 60 în Parcul Tăbăcărie. Pe malul Lacului Siutghiol în staţiunea Mamaia au lucrat 10 salvamari, iar reprezentanţii Asociaţiei Surzilor din Constanţa au adunat aproape 15 saci de deşeuri din zona Debarcader Neptun.
Dan şi Diana Dobre au dat startul campaniei în Faleză Nord

image
image

În Faleză Nord au început curăţenia doar 2 persoane, cărora li s-au alăturat, pe parcurd alţi 8 voluntari, care au adunat aproape 50 de saci de gunoaie“, a declarat Cosmin Bârzan, coordonatorul pe judeţul Constanţa al proiectului „Let’s do it, Romania!“. El a spus că şi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului a participat la acţiune şi au igienizat malul Lacului Sinoe.

„Racolare“ de voluntari

Şi pe plaja Modern au fost câţiva voluntari, care au pornit „bătălia“ cu gunoaiele, dar care au reuşit să atragă şi trecătorii. „Colegilor de la Modern li s-au alăturat studenţi care făceau jogging, trecători şi chiar un cetăţean francez“, a mai spus Cosmis Bârzan.

La sfârşitul zilei s-a tras linie: peste 8.000 de saci de gunoaie, colectate selectiv: hârtie, plastic, sticlă şi deşeuri menajere.

Acţiune unică

Campania care s-a desfăşurat pe parcursul zilei de ieri a avut ca scop sensibilizarea populaţiei în ceea ce priveşte mdiul în care trăiesc. Constănţenii trebuie să înţeleagă că orice gunoi aruncat la întâmplare are efecte directe asupra mediului şi, implicit, asupra fiecărui om în parte. „Scopul acţiunii nu este acela de a se repeta. Este o campanie unică, adresată populaţiei, dar şi autorităţlor, care ar trebui să ia măsuri în acest sens“, a spus Cosmin Bârzan.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite