Constanta: Leontina Sana transpune opera lui Brâncuşi în goblen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Leontina Sana transpune opera lui Brâncuşi în goblen
Constanta: Leontina Sana transpune opera lui Brâncuşi în goblen

A fost o viaţă întreagă profesor de geografie şi a învăţat copiii să descopere frumuseţile lumii. Acum le transpune pe etamină.În lucrările ei regăseşti Poarta Sărutului sau Coloana Infinitului, Rugăciunea, dar şi pe Domnişoara Pogany, însă şi tablourile lui Van Gogh sau Rembrandt.

Are mai bine de 80 de ani. A îmbătrânit frumos, pentru că toată viaţa a fost o fire activă. A făcut doar ce i-a plăcut şi a ştiut să-şi fructifice calităţile cu care au înzestrat-o părinţii şi natura.

S-a născut într-o familie din judeţul Bihor în 1927, anul în care regele Ferdinand părăsea tronul României. Părinţii - tatăl învăţător, iar mama casnică, fiică de învăţător - i-au oferit o educaţie aleasă şi au învăţat-o să fie om, aşa cum ea însăşi povesteşte.

Din Bihor la Constanţa

A decis să urmeze o facultate de geografie. Apoi, în anii ’50 s-a mutat la Constanţa, alături de soţul ei. A descoperit o lume diferită, o societate cu alte principii de viaţă, cu alţi oameni.

„Era altfel, mi se prea totul schimbat. Eu eram obişnuită să trăiesc printre unguri, iar în Dobrogea am descoperit atâtea neamuri care se înţelegeau foarte bine, erau tolerante“, povesteşte Leontina Sana.

A predat geografie, iar în vacanţe era  ghid turistic, aşa că a vizitat colţişoarele lumii. I-a plăcut foarte mult Rusia, dar şi China şi Tunisia. 

O altă preocupare

Când a ieşit la pensie s-a gândit că trebuie să-şi găsească o ocupaţie, aşa că s-a apucat să facă goblenuri. Şi nu s-a mulţumit cu banalităţi, aşa că a încercat să surprindă în goblenurile sale operele lui Brâncuşi.

„I-am admirat mereu lucrările, aşa că am decis să-l iau din albume şi să-l conturez. În plus, nimeni nu s-a gândit să-l transpună pe Brâncuşi în goblenuri“, spune profesoara.

În lucrările ei regăseşti Poarta Sărutului sau Coloana Infinitului, Rugăciunea, dar şi pe Domnişoara Pogany, însă şi tablourile lui Van Gogh sau Rembrandt.

A transpus pe etamină Marele Zid Chinezesc şi Acropolele, dar şi alte imagini care au impresionat-o în călătoriile pe care le-a făcut în toată lumea. Sufrageria ei este o adevărată expoziţie.

În prezent, are aproximativ 50 de goblenuri, însă spune că de când s-a apucat de lucru, adică de peste 20 de ani, a făcut în jur de o sută de goblenuri. Pe unele le-a vândut, pe altele le-a oferit cadou.

Lucrează cu pasiune la fiecare goblen şi n-ar putea spune cât îi ia să facă o lucrare.E suficient că-şi ocupă timpul, că din mâinile ei răsar minuni care pot fi admirate şi de alţii. Până acum a avut în jur de 15 expoziţii.

„Se poate trăi frumos“

Fire foarte activă, Leontina Sana spune că secretul vivacităţii e la îndemâna oricui. „Am muncit foarte mult, pentru mine munca a fost modus vivendi.

Nu se poate ca un om să nu aibă calităţi, trebuie doar să şi le dezvolte. Se poate trăi mai frumos, dar numai tu însuţi ştii cum să-ţi înfrumuseţezi viaţa“, spune ea. Drept dovadă, călătoreşte şi acum.

Îşi doreşte foarte mult să ajungă în Maroc, pentru că anul trecut a ratat excursia din cauza unei probleme de sănătate.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite