Constanta: Laboratorul spitalului, la un pas de privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Laboratorul spitalului, la un pas de privatizare
Constanta: Laboratorul spitalului, la un pas de privatizare

Medicii din cadrul laboratorului de analize se tem pentru locurile lor de muncă după ce conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă  Constanţa (SJUC) a decis de curând externalizarea mai multor servicii din cadrul instituţiei: laboratorul de analize, morga, spălătoria şi bucătăria.

Conducerea spitalului intenţionează să reabiliteze morga unităţii medicale, care la acest moment nu are un spaţiu corespunzător conform cerinţelor Uniunii Europene.

Cele două mese folosite pentru spălarea şi autopsierea cadavrelor nu au fost schimbate niciodată, iar gresia este spartă şi foarte veche.

Directorul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat că, deocamdată, studiul de fezabilitate nu a fost finalizat. „Apoi este nevoie de acordul Consiliului Judeţean Constanţa, a Direcţiei de Sănătate Publică şi abia după aceea documentaţia va fi trimisă la minister, deci licitaţiile ar putea fi demarate abia la sfârşitul anului“. Big Media este firma care se va ocupa de studiile de fezabilitate pentru externalizarea serviciilor din cadrul spitalului.

Cei mai afectaţi de noile decizii sunt medicii din cadrul laboratorului. Aceştia spun că licitaţia se face degeaba, că oricum tot firma Synevo va câştiga, mai ales având în vedere faptul că actualul manager al spitalului a stat la cârma renumitului laborator încă de la înfiinţare.

Bază de învăţământ

Victoria Braga, medicul şef al laboratorului din cadrul unităţii sanitare, spune că Synevo a tot încercat să le preia compartimentul şi să-l privatizeze, dar nu a reuşit pentru că este o bază de învăţământ.

„Numai acum îşi desfăşoară activitatea 28 de rezidenţi, asta pentru că spitalul oferă un material foarte variat pentru învăţat. Când a venit dr. Căpăţână la conducere, ne-am închipuit că va încerca iar eternalizarea serviciilor şi asta s-a întâmplat acum câteva zile“.

La polul opus, managerul spitalului spune că externalizarea anumitor servicii, printre care şi cea a laboratorului de analize medicale, este singura soluţie pentru a obţine autorizaţia de funcţionare. „Cei care vor câştiga licitaţia şi vor investi vor avea termene exacte pe care trebuie să le respecte, dar şi termene pentru obţinerea autorizaţiei” a completat acesta.

Analize mai scumpe

Medicul a precizat că unii doctori de pe secţii s-ar fi plâns de anumite rezultate. „El şi dr. Ciobotaru spun că doctorii sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor laboratorului. Analizele se recoltează în spital de către asistente şi noi avem foarte multe probleme pentru că uneori pun etichete greşite pe flacoane”, afirmă el. 

Totodată, spune dr. Braga, o privatizare ar însemna costuri mai mari pentru analizele efectuate. Medicului îi este teamă că o să se întâmple ca la Spitalul Municipal, unde cadrelor medicale li s-a spus că se păstrează personalul, dar după trei luni s-a dat un test de capacitate, cu scopul de a mai reduce din personal.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite