Constanţa: Laboratorul misterios din Tomis Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Laboratorul misterios din Tomis Nord
Constanţa: Laboratorul misterios din Tomis Nord

Copiii unei grădiniţe sunt vecinii unei unităţi chimice în care sunt fabricate medicamente. Oamenii acuză faptul că mirosul care vine dinspre laborator este insuportabil. Pentru că activitatea este învăluită în mister, unii sunt de părere că se fac experimente pe animale sau că se lucrează cu substanţe radioactive.


Deşi laboratorul există acolo de aproape 20 de ani, locuitorii din zonă nu ştiu nici în ziua de azi ce se petrece sub ferestrele lor, pentru că nimeni nu le-a spus.

De fiecare dată când au întrebat s-au lovit de răspunsuri negative şi sfidătoare. Unii sunt de părere că se fac experimente pe animale, că se lucrează cu substanţe radioactive, alţii spun că sunt implicate persoane la nivel înalt şi că mereu prin zonă apar maşini de lux. Tot ceea ce ştiu locuitorii este că, uneori, mirosul care vine dinspre laborator este insuportabil.

Din bucătărie, direct în ograda lor

„La unii care stau în zonă ajunge mirosul, la alţii nu ajunge. Aici, unde locuiesc eu, când ajunge, păi nu prea poţi să mai stai în casă“, a declarat un bărbat care a preferat să rămână anonim. Împrejmuit de un gard din beton, laboratorul este alipit Grădiniţei 43 şi este la câţiva metri de Şcoala 36.

Directorul spune că, până în prezent, nu a avut probleme cu angajaţii sau conducerea laboratorului, mai ales că prin bucătăria unităţii se poate ajunge chiar în curtea laboratorului. „Unde îşi desfăşoară ei activitatea a fost înainte o creşă. Mai multe decât ceea ce v-am spus, nu mai ştiu“, a declarat Elena Stan, directorul grădiniţei. Unii locatarii sunt convinşi că acolo se lucrează non-stop, chiar şi de sărbători, şi că numărul angajaţilor este foarte mare. „Sunt chiar în faţa geamului meu şi de atâţia ani de zile eu tot nu-mi închipui ce fac ei acolo. Uneori ne deranjează cu mirosul şi măcar pentru asta ar fi trebuit să vină să ne spună ce fac“, spune Adriana Dinu, care locuieşte la câţiva metri de intrarea în curtea laboratorului.

Activitate secretă

Laboratorul este un punct de lucru al firmei Biotehnos, al cărui sediu principal este în Bucureşti. Liliana Didă, şeful laboratorului din Tomis Nord, spune că nu i se pare normal ca oamenii să ştie ce fel de laborator are activitate sub geamurile lor. „Nu am auzit de niciun fel de plângeri până acum. Nu înţeleg de ce este lumea deranjată… Pentru că muncim? Nu se petrece nimic ilegal aici“, spune Liliana Didă. „Aici producem medicamente, însă nu vă pot spune mai multe. Puteţi să sunaţi la Bucureşti pentru mai multe detalii“, a mai adăugat şefa laboratorului. Am încercat să contactăm Biotehnos din Capitală, însă nimeni nu a răspuns la apeluri.

Nu sunt reclamaţii

Camelia Ciobotaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa (DSP), spune că, până în prezent, nu au primit nicio sesizare cu privire la activitatea Biotehnos. „De când sunt eu aici nu au existat reclamaţii la adresa lor. Ei fac acolo medicamente din alge marine“, a declarat Camelia Ciobotaru. Directorul DSP a mai adăugat că într-un viitor nu foarte îndepărtat, laboratorul îşi va schimba sediul. „Din informaţiile pe care le am, se vor muta într-o altă clădire. Probabil în luna ianuarie se va întâmpla acest lurcru şi atunci oamenii din zonă vor fi poate mai liniştiţi“, a mai adăugat Ciobotaru.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite