Laborator nou, cadoul de Crăciun pentru premianţii NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ion Băraru şi elevii săi vor lucra la noile proiecte într-un laborator modern
Profesorul Ion Băraru şi elevii săi vor lucra la noile proiecte într-un laborator modern

Liceenii distinşi de agenţia spaţială americană vor studia într-un centru de cercetări performant, realizat din banii câştigaţi la concursuri. Centrul va fi inaugurat mâine şi va fi deschis pe toată perioada vacanţei de iarnă. Elevii vor putea lucra şi în timpul liber la proiectele cu care se vor prezenta la competiţiile internaţionale.

Laboratorul de studiu de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa va fi amenajat cu cei 10.000 de euro primiţi la Gala Premiilor pentru Educaţie 2010, pentru locul al doilea ocupat la secţiunea „Şcoala Anului". Competiţia a fost organizată în luna noiembrie de Fundaţia „Dinu Patriciu".

Liceenii din Constanţa şi-au cucerit faima la concursurile organizate în centrele de cercetare NASA din Statele Unite. Ei au realizat proiecte viabile ale unor staţii spaţiale orbitale pe care se pot dezvolta colonii umane. Elevii constănţeni au fost premiaţi în fiecare an de agenţia spaţială americană. Coordonatorul lor, profesorul fizician Ion Băraru, îşi va vedea împlinit visul - un centru de cercetare ce va fi utilat cu ajutorul banilor obţinuţi din premii şi sponsorizări. De acum, pregătirea va putea fi făcută nu doar în laboratoarele liceului, în afara orelor de curs, ci permanent, în spaţii special amenajate pentru idei, proiecte şi experimente. „Am reuşit să amenajăm două săli de la subsolul colegiului pentru desfăşurarea activităţilor, să le dotăm cu mobilier şi cu instrumentarul necesar. Fără sprijinul Fundaţiei Dinu Patriciu şi al Bancpost nu am fi reuşit să progresăm", a declarat profesorul Ion Băraru.

Studenţii „stranieri" se întorc la liceu

La centrul de cercetare de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa sunt înscrişi 154 de elevi de la clasele V-XII, la care se adaugă „seniorii" - foştii liceeni deveniţi studenţi la universităţi prestigioase din străinătate. Aceştia se întorc în vacanţe şi studiază alături de colegii mai mici cu care continuă să realizeze proiecte de reprezentare a României la competiţiile ştiinţifice internaţionale. „Facem o colaborare pe verticală: elevi, studenţi, absolvenţi, astfel încât tematica abordată să poată fi rezolvată la parametri optimi", a explicat profesorul Ion Băraru.

Temele alese în orele de studiu sunt pluridisciplinare şi se referă în special la problemele de mediu. Proiectele complexe vizează comunitatea locală, dar şi activitatea ştiinţifică a elevilor. Procesul de cercetare este asistat de cadre didactice de la mai multe licee din Constanţa, cadre universitare de la Universitatea Ovidius şi de la Universitatea Maritimă, cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa, precum şi de la Complexul Muzeal şi de Ştiinţe ale Naturii. 

“Am reuşit să amenajăm două săli de la subsolul colegiului pentru desfăşurarea activităţilor, să le dotăm cu mobilier şi cu instrumentarul necesar."
Ion Băraru profesor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite