Constanţa: Din 2010, bază militară permanentă la Mihail Kogălniceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Din 2010, bază militară permanentă la Mihail Kogălniceanu
Constanţa: Din 2010, bază militară permanentă la Mihail Kogălniceanu

Guvernul SUA a investit 48 de milioane de dolari pentru construirea şi modernizarea unităţii. Soldaţii din forţele NATO vor beneficia de spaţii de cazare, cinematograf, cantină, sală şi terenuri de sport care au fost ridicate în incinta fostei Brigăzii Mecanizate 34 Infanterie.

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu are o capacitate de aproximativ 1.600 de locuri pentru trupele care vor veni să se antreneze aici începând din primăvara anului 2010, când unitatea va deveni operaţională.

„Este o bază românească, dar sponzorizarea este din fonduri americane. Unitatea aparţine ţării gazde, iar noi o folosim în baza acordurilor guvernamentale“, a declarat ieri lt.col.

Daniel Herrigstad, şeful biroului de relaţii publice al Joint Task Force-East. Investiţia se ridică la 48 de milioane de dolari şi a fost asigurată de partea americană.

Baza militară a fost construită pe amplasamentul fostei brigăzi de infanterie de la Mihail Kogălniceanu unde clădirile au fost demolate cu excepţia câtorva, iar în loc au fost ridicate dormitoare pentru ofiţeri şi soldaţi, capelă, săli de sport şi magazine.

Forţă de muncă din judeţ

Din totalul de 1.200 de muncitori, jumătate sunt români. „Am participat la construcţia bazei. Este destul de rentabil să muncesc aici. Iau 1.500 de lei, chiar dacă muncesc şi 12 ore pe zi“, a declarat Petrea Vasile din Dorobanţu.

Muncitorii au început să mai pronunţe câte un cuvânt în engleză, dar au translator care le spune ce au de făcut. „Nu vorbesc limba engleză, dar ne descurcăm. Rămăsesem fără loc de muncă şi aşa am ajuns aici“, a spus şi Dumitru Duriţă, localnic din Mihail Kogălniceanu.

O problemă românească, câinii fără stăpân

În noua bază au fost construite cazărmi pentru ofiţeri şi soldaţi cu unul până la şase locuri. Cantina poate deserve aproape 2.500 de persoane, iar meniul este variat. „Putem avea meniu românesc, mexican, italian sau de orice alt fel. La fiecare 90 de minute pot lua masa în jur de 1.700 de persoane“, a precizat directorul de şantier Daniels Sterrett, care supraveghează lucrările din bază.

Americanii încearcă să rezolve şi problema câinilor vagabonzi care s-au aciuat prin bază şi care îi mai fugăresc pe soldaţi în timpul antrenamentelor.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite