Constanţa: Gemenii Salim calcă pe urmele lui Kasparov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta de 7 ani, gemenii au participat la primul lor campionat naţional de şah în calitate de reprezentanţi ai Palatului Copiilor. Sunt gemeni, deşi aparenţele înşeală amarnic. Riza Salim este cu aproape un cap mai înalt decât sora lui Arzu.

Riza este ambiţios şi calculat. Arzu este mai iute, iar privirea îi aleargă neobosită pe tabla de şah. Piesele se mişcă rapid în primele momente ale partidei demonstrative dintre cei doi fraţi.

Se analizează reciproc, îşi evaluează şansele subtil şi atent. În momentele de confruntare nu mai sunt doi elevi de clasa a V-a, doi copii, ci doi jucători serioşi, care pot ţine piept unui jucător de şah experimentat.

Riza a fost primul care s-a arătat interesat de şah. Tatăl l-a învăţat primele noţiuni în jocul minţii, iar apoi l-a înscris la Palatul Copiilor Constanţa, la clasa profesorului Claudiu Iordache. La scurt timp, mult-disputatele legături speciale dintre gemeni şi-au spus cuvântul: Arzu îl urma pe fratele ei. A fost remarcată tot de profesorul Iordache pentru că deranja clasa ori de câte ori o însoţea pe bunica lor să îl ia pe Riza de la curs. Pentru a-i da o preocupare, profesorul Claudiu Iordache a aşezat-o în bancă pe micuţă, i-a pus o tablă de şah în faţă şi un adversar. Era limpede: avea talent! Aşa a ajuns şi Arzu să frecventeze orele de şah de la Palatul Copiilor, iar, în scurt timp, a devenit o adversară importantă pentru Riza. Paradoxul este că nu prea se antrenează împreună acasă. „Preferăm să ne antrenăm fiecare pe laptopul lui“, explică Riza.

Micii campioni

Arzu şi Riza Salim au participat pentru prima dată la un campionat de şah la vârsta de 7 ani. Arzu a ieşit atunci campioană naţională. De atunci, nu există competiţie la care să participe şi să nu câştige măcar o medalie.

La Campionatul Naţional pe echipe mixte de juniori, care s-a încheiat săptămâna trecută la Olăneşti, fraţii Salim au format o echipă, care s-a clasat pe primul loc.

Dar nu este singura performanţă a celor doi micuţi. Riza este vicecampion naţional la şah practic, triplu campion naţional la şah rapid şi medaliat cu bronz şi argint la Campionatul UE din Austria. Nu este străin nici de confruntările cu nume mari ale şahului constănţean: Pavel Damian, Ion Spânoche şi Marian Voicu, cărora nu numai că le-a pus mari probleme în câştigarea partidei, ba chiar i-a învins detaşat. Arzu este vicecampioană naţională şi a ocupat locul 5 la Campionatul Naţional de şah rapid.

Acum, fraţii Salim sunt la Campionatul Mondial de Şah din Antalya, care se va încheia pe 23 noiembrie.

Rezultate excelente la şcoală

În ciuda performanţelor înregistrate la şah, cei doi fraţi nu renunţă la şcoală. Reuşesc să recupereze materia pierdută şi chiar să înregistreze rezultate deosebite. La Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân au fost admişi cu nota 10, terminând testarea în 15 minute.

Riza excelează la matematică, la fiecare ediţie a concursului Arhimede ocupând locul I. Arzu, în schimb, este partea sportivă a perechii. Îi place foarte mult sportul, în special, atletismul. De asemenea, se mobilizează mai bine la sporturile de echipă, dând tot ce are mai bun. 

Citiţi din 

image

ce mai fac cei doi micuţi în afară de şah.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite