Constanta: Litoral 2009/Svetlana Kapanina, farmacista care face acrobaţii cu avionul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Litoral 2009/Svetlana Kapanina, farmacista care face acrobaţii cu avionul
Constanta: Litoral 2009/Svetlana Kapanina, farmacista care face acrobaţii cu avionul

Svetlana Kapanina, în vârstă de 40 de ani, este singura femeie care participă la FAI Mamaia - World Elite Aerobatic Formula, un concurs de acrobaţie aeriană pentru cei mai buni piloţi din lume.

Venită pentru prima dată în România, Svetlana spune că a avut parte de o primire memorabilă. I-a spus vameşului că scopul vizitei în ţara noastră este sportul, iar acesta a crezut că este gimnastă. Când a aflat că este pilot-acrobat, vameşului nu i-a venit să creadă: „Dar chiar sunteţi pilot?“. „Da“, i-a răspuns Svetlana. „Şi o să vă putem urmări într-un spectacol, undeva?“, a întrebat-o vameşul. Se tot uita la acte şi nu-i venea să creadă că o femeie blondă şi, aparent firavă, poate să facă acrobaţii cu un avion.

Lecţia de kitesurfing

Svetlana a avut parte de o surpriză. Cu două zile înainte să înceapă competiţia, primarul Radu Mazăre a invitat-o pe ea şi pe alţi câţiva piloţi să vadă cum se face kitesurfing pe plaja din Mamaia.

Pilotajul n-a fost de la început meseria pe care şi-a dorit s-o profeseze. Svetlana s-a apucat mai întâi de paraşutism, apoi a descoperit avioanele. Şi, de atunci, şi-a stabilit un ţel: să ajungă cât de departe se poate în acest sport. Efortul a fost însă considerabil, mai ales pentru că lumea piloţilor este una a bărbaţilor.

„E mereu o cursă între bărbaţi şi femei, dar, în acelaşi timp, am avut şi avantaje, fiind printre primele care au trecut peste bariera asta“, explică Svetlana Kapanina. Până acum ea a câştigat şase campionate mondiale de acrobaţie, iar acum principalul ei scop este să-şi păstreze titlul. Apoi visează la Cupa Aresti, cel mai râvnit trofeu din lumea aviaţiei. Acesta este acordat campionului mondial absolut.

Nu e uşor, dar poate fi foarte frumos. Svetlana a început să facă sport din clasa întâi şi şi-a impus un regim de viaţă şi reguli pe care le respectă pentru a rezista în meseria asta.

Băiatul ei vrea să se facă pilot

Familia rămâne însă pe primul plan. Şi-a luat cei doi copii la antrenament cât timp au fost mici. Fetiţa, care a împlinit 5 ani luna trecută, a zburat deja la două campionate.

„Era în burtică“, povesteşte Svetlana, şi, imediat cum a început să vorbească, îi spunea că vrea s-o ia cu ea la zbor. Băieţelul, care face 7 ani luna viitoare, şi-a propus, la început, să facă arte marţiale ca şi tatăl său. „Anul acesta s-a dat prima dată cu avionul şi a spus că ar vrea să devină şi el pilot“, spune Svetlana.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite