Constanţa: Cum a dispărut pădurea din staţiunea Jupiter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Cum a dispărut pădurea din staţiunea Jupiter
Constanţa: Cum a dispărut pădurea din staţiunea Jupiter

Primii arbori au fost tăiaţi săptămâna trecută. Spaţiul verde era situat lângă Hotelul Scoica. Ieri, din zona verde nu mai rămăsese decât cioturi şi mormane de frunze. Aproape 300 de arbori au fost decimaţi. Pe lotulul respectiv se aflau fagi, stejari, stejari brunării şi răşinoase.

Compatimentul de Mediu din cadrul Primăriei Mangalia s-a sesizat imediat şi a chemat în ajutor poliţia. „Deşi zona verde se află pe teritoriul nostru, noi nu am avut niciun cuvânt de spus, întrucât toate zonele de pădure din sudul litoralului se află în administrarea Ocolului Silvic Murfatlar“, a declarat Mihaela Andrei, consilier în cadrul Departamentului de Mediu.

Primarul localităţii, Mihai Caudiu Tusac, a înaintat o sesizare şi Ministerului Mediului. „Împotriva abuzurilor săvârşite de către Ocolul Silvic Murfatlar prin eliberarea autorizaţiei de exploatare nr. 91/ 15.09.2009, în urma căreia a fost defrişată o suprafaţă de 0,5 ha pădure şi vegetaţie forestieră în staţiunea turistică de interes naţional Jupiter“.

„Nu am avut încotro“

Primarul spune că în data de 21.10.2009, când au fost solicitate documentele pe care le deţine în vederea defrişării pădurii, Mihai Petrescu nu a putut prezenta nicio autorizaţie, nici primăriei şi nici poliţiei, pentru ca în data de 26. 10. 2009 să aducă o autorizaţie emisă în data de 15.09.2009.

Florin Velea, directorul Ocolului Silvic Murfatlar, spune că nu a avut încotro şi a trebuit să dea aviz pentru tăierea celor câteva sute de copaci. „Este vorba de o proprietate particulară a lui Mihai Petrescu. Primăria l-a pus în posesie. Nu am vrut să-i dăm voie să taie copacii, însă m-a ameninţat cu judecata şi a trebuit să evaluăm masa lemnoasă care este de aproximativ 55 metri cubi“, a declarat Florin Velea.

Codul silvic dă mână liberă proprietarilor de păduri

El spune că, în baza Codului silvic, recoltarea si valorificarea lemnului din vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional sunt la latitudinea proprietarilor, aşa cum se specifică în art. 6.

Zona de pădure din staţiunea Jupiter a făcut parte din Pădurea Comorova pe vremea lui Ceauşescu. „După ce s-a extins staţiunea, terenul a fost scos din fondul forestier“, a spus directorul Ocolului Silvic Murfatlar.

Complex turistic

Proprietarul terenului, Adrian Petrescu, a spus că tatăl lui a avut un teren în Mangalia, în zona unde este situată casa de odihnă a Armatei. „În locul acestui teren, l-am primit pe cel din Jupiter. Iniţial am fost la Inspectoratul teritorial silvic din Bucureşti şi echipa care s-a deplasat la faţa locului a stabilit că nu este pădure, ci fond forestier situat în afara fondului forestier naţional“, spune Adrian Petrescu.

Terenul a fost dat în posesie pe vremea fostului primar, Zanfir Iorguş. „Şi-au schimbat opinia între timp. Cred că este vorba de rea voinţă“, adaugă Petrescu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite