Constanta: Ioana Ciora a învins Italia cu o fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut locul I la secţiunea fotografie la o competiţie internaţională şi vrea să câştige cât mai multe premii datorită talentului său. Premierea a avut loc într-o sală de-a dreptul maiestuoasă, în Sala della Promoteca di Campidoglio.

Deşi un pic timidă la început, atunci când vorbeşte Ioana, elevă la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria, te surprinde cu o gândire matură văzută prin ochii unui copil de 13 ani. Talentul pe care şi l-a descoperit cu ajutorul profesorilor şi al părinţilor arată că nu se joacă. Pune suflet în tot ceea ce face. De mică desena ca orice copil, dar o făcea cu talent şi de la grădiniţă a fost remarcată, iar cei mari au descoperit că trebuie sprijinită pentru ca pasiunea ei să se concretizeze.

Recent s-a întors din Italia unde a primit premiul la secţiunea fotografie la cea de-a XII-a ediţie a Concursului Internaţional „Enzimi di Pace - L’Albero dei Colori“. „Am fost îndrumată de profesoara de desen Aura Seniuc, care întotdeauna mă înscrie în anumite concursuri, unde pot participa la pictură, fotografie şi chiar să fac filmuleţe. Sunt mai multe secţiuni. Anul trecut am câştigat la secţiunea pictură, tot în Italia la acelaşi concurs“, spune eleva. Anul acesta, fotografia i-a adus succesul.

Un început

„Am câştigat doar la fotografie, dar sunt foarte fericită pentru că sunt nouă în acest domeniu. Am trimis prin poştă şi m-au anunţat că trebuie să mă duc să primesc premiul“, spune ea. A avut contracandidaţi din Liban, Italia, Bosnia şi Herţegovina şi a reuşit să-i învingă.

 „A fost foarte frumos. Premierea a avut loc într-o sală de-a dreptul maiestuoasă, în Sala della Promoteca di Campidoglio. Am simţit emoţie combinată cu fericire“, povesteşte Ioana.

O experienţă

Părinţii i-au cumpărat un aparat de fotografiat şi aşa a început să descopere şi alte părţi ale artei prin imagine. Fotografia cu care a câştigat se numeşte „Inimă mare, du-te în lume!“ şi reprezintă o inimă desenată pe nisip. În poză se văd şi valurile mării. „Am găsit şi o pereche de ochelari fără lentile prin care am fotografiat marea. Ideile îmi vin de la sine, mă agăţ de orice găsesc“, se destăinuie Ioana. Fotografia cu care a câştigat a însemnat mult pentru ea, pentru că şi-a trimis dragostea către toţi copiii din lume.

Un viitor

Acum face grafică, o nouă pasiune. Tot timpul este ocupată cu ceva. A descoperit şi cărbunele. Mama sa îi este alături şi o ajută cu ce are nevoie, dar aşa cum a aflat de la profesori, copiii trebuie lăsaţi singuri să descopere. Chiar dacă pictează sau fotografiază şi în timpul liber, totul pleacă de la plăcerea de a face ceva care  să îi aducă şi lauri.

A mai participat şi la concursuri în Finlanda, dar şi în Bulgaria, unde a luat marele premiu chiar dacă era cea mai tânără concurentă. Vrea şi pe viitor să continue cu fotografia şi pictura, chiar şi atunci când va fi pe cont propriu. Din Italia s-a întors cu o diplomă şi o plachetă. Anul trecut, lucrările câştigătoare au fost publicate într-un calendar ce a fost împărţit în toată Italia.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite