Constanţa: Irem Hagi-Calil face dansuri caucaziene la ansamblul „Yildilzlar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte din grupul de dansuri tătăreşti Yildilzlar încă de la înfiinţarea lui, în anul 2007. De atunci, ea nu a mai putut renunţa la plăcerea de a urca pe scenă alături de colegii ei.

Are ochii mari, iar zâmbetul nu-i lipseşte niciodată de pe buze. Liniştită, tăcută şi cochetă, adolescenta, care este o mare iubitoare a dansului, portului şi cântecului tradiţional, se mândreşte cu faptul că face parte din comunitatea de tătari din localitatea Mihail Kogălniceanu. Când învăţătoarea Farida Şeicahmed a anunţat că vrea să înfiinţeze un ansamblu de dansuri, eleva nu a stat pe gânduri şi s-a înscris.

Brusc, dar graţios

Irem face parte din ansamblu de dansuri tătăreşti Yildizlar din comuna Mihail Kogălniceanu. Dansul ei preferat este Lezghinka, un dans caucazian de grup, ce are la bază mişcări bruşte, dar graţioase. „La acest dans trebuie să fim asemenea unor luptători, dar păstrăm în acelaşi timp şi eleganţa dansului. Nu trebuie să pară agresiv“, explică adolescenta.

Alături de colegii săi, eleva a câştigat şase premii, atât la Constanţa, cât şi în alte oraşe din ţară precum Craiova sau Sibiu. „Festivalul meu preferat a fost cel de la Craiova. Mi-a plăcut foarte mult publicul şi m-am simţit extraordinar pe scenă. Am luat premiul II atunci“, povesteşte artista.

„Iubesc costumul tătăresc“

Irem este mândră ori de câte ori poartă costumul tradiţional tătăresc din catifea albastră, împodobit cu motive florale. Pe cap poartă o tocă albastră, de care atârnă un voal alb. „Îmi place foarte mult costumul. E perfect. Îmi place tot la el - culoarea, materialul şi consider că îmi vine foarte bine. În afară de asta, este foarte comod şi mă simt foarte bine în el ori de câte ori îl îmbrac“, mai adolescenta.

Eleva este foarte serioasă atunci când vine vorba de ansamblul din care face parte. „Nu am lipsit niciodată de la repetiţii, iar când avem spectacole am mereu grijă să nu ajung târziu. Nu vreau să le dau emoţii colegilor şi coregrafului şi nici nu vreau să-i fac să mă aştepte“, spune Irem zâmbind.

Un viitor medic

Adolescenta recunoşte că nu ar fi putut niciodată să stea departe de dansuri. „Dacă nu făceam parte din ansamblul Yildilzlar, aş fi ales să fac tot dansuri, dar pentru un alt grup. Îmi place foarte mult ceea ce fac, din acest motiv am şi continuat“, completează eleva.

Pe viitor, Irem îşi doreşte să facă liceul la Constanţa. „Mi-ar plăcea să fiu admisă la Traian sau Mihai Eminescu, profil real. După terminarea liceului, aş vrea să urmez cursurile Facultăţii de Medicină. Nu m-am gândit încă la specializare“, a adăugat artista. Adolescenta ar vrea să se perfecţioneze în medicină la noi în ţară, dar visează să profeseze peste graniţe.

Citiţi mai multe în  !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite