Ionuţ Neştian, şahistul atras de hip hop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul este reprezentantul Federaţiei de şah şi hip-hop în lume
Tânărul este reprezentantul Federaţiei de şah şi hip-hop în lume

Este singurul român intervievat în „Lyrical Swords“, o carte scrisă de un reputat jurnalist american, despre cultura hip hop şi impactul asupra societăţii.

Tânărul pasionat de muzica hip-hop şi de şah este reprezentantul Federaţiei de hip-hop şi şah în întrega Europa. „Sunt administratorul întregii reţele din Europa. Mai există încă un tânăr francez, Ben, şi el reprezintă Europa“, explică Ionuţ.

Tânărul joacă şah de la nouă ani şi a continuat să se perfecţioneze. „M-a învăţat tata să joc“, spune mândru Ionuţ.

Intervievat de americani

Tânărul povesteşte cum a ajuns să reprezinte Hip hop Chess Federation. „Am jucat foarte mult şah pe internet, iar de acum doi ani am început să mă împrietenesc cu Adisa Banjoko“, îşi aminteşte Ionuţ.

Cel despre care povesteşte Ionuţ este un reputat jurnalist din Statele Unite ale Americii, care a publicat o carte despre impactul pe care muzica îl are asupra tinerilor din Statele Unite ale Americii. Tânărului îi place să scrie pe blogul personal, deschis în urmă cu aproximativ trei luni. „Scriu încă din liceu, mai mult poezii. Mi-ar plăcea să public şi încă mai caut viitoare colaborări“, mărturiseşte Ionuţ.

Ionuţ crede că arta poate fi întâlnită în orice domeniu. „Artiştii sunt cei care duc pasiunea aproape de perfecţiune, în absolut orice domeniu“, este de părere Ionuţ.

Pasiunea pentru muzica hip hop şi pentru jocul de şah, îmbinate cu un puternic mesaj civic, au făcut minuni în rândul tinerilor americani. „La noi nu are efect mişcarea asta“, spune dezamăgit Ionuţ.

Schimbare de mentalitate

S-a întâlnit cu Tataee de la trupa „BUG Mafia“ şi cu cei trei reprezentanţi ai formaţiei „Paraziţii“ şi au discutat despre muzica hip-hop şi o posibilă schimbare a publicului care ascultă acest gen de muzică. „Încă nu poate fi vorba despre culturalizare a tinerilor prin muzică, mai este mult de muncă în acest sens“, crede Ionuţ.

El spune că în România nu se poate vorbi încă despre o cultură hip-hop, însă fenomenul ia amploare. „Poate se va schimba ceva în bine în societatea românească“, speră Ionuţ.

După întâlnirile avute cu reprezentanţii celor mai cunoscute trupe de hip-hop româneşti, Ionuţ concluzionează: „Băieţii de la Mafia sunt crima organizată a liricii, iar cei de la Paraziţii sunt filosofici, transmit un mesaj moralizator“.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite