Constanţa: Ioana Cătălina Chesoi este micuţa premiată la concursurile naţionale de pian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana a început să înveţe tainele pianului în urmă cu patru ani, când avea doar şase ani. Şi-a rugat părinţii să o trimită la o profesoară care să o ajute să îşi aprofundeze pasiunea. Acum urmează acum cursurile Colegiului Naţional de Arte Regina Maria şi are drept colegi numai copii talentaţi şi pasionaţi de muzică şi artă, în general.

„Mi-a plăcut mult cum sună pianul şi cum se aude iar după ce am cunoscut copii de vârsta mea care făceau deja asta, mi-am dorit să învăţ şi eu“, spune Ioana.

Deşi este doar un copil îşi tratează pasiunea cu toată seriozitatea:  „În primul rând îţi trebuie talent, fără el nu ai ce face. În plus mai trebuie şi răbdare pentru că nu poţi să baţi din palme şi să înveţi o melodie. Trebuie să studiezi mult“, ne explică Ioana.

Prima melodie pe care a învăţat să o cânte a fost una de copii: „Ceata lui Piţigoi“ însă între timp a deprins partituri complicate. Notele muzicale, înşiruite cu sutele pe portativ, nu au taine pentru ea, ba dimpotrivă: simte provocarea de a descoperi, pe măsură ce apasă clapele corespunzătoare, ce surpriză muzicală i-a pregătit compozitorul.

Munca nu a întârziat să dea roadele aşteptate. În anul 2009, când era în clasa a I-a a participat la primul festival. „Se numea «Micul Interpret» şi am luat locul II. În 2010 am participat la «Pro Piano» şi «Prietenii Muzicii» unde am câştigat alte diplome. Cel mai mult mi-a plăcut la «Pro Piano» şi m-am bucurat chiar dacă am obţinut locul III şi nu I. S-a ţinut la Bucureşti şi a fost un concurs internaţional“, ne-a mărturisit Ioana.

Anul acesta Ioana a participat la olimpiada de muzică, faza judeţeană. A obţinut locul II şi crede că a fost o experienţă care o va ajuta pe viitor. „Am avut mari emoţii. Nu aveam stare, nu mă puteam concentra. Când am ajuns însă acolo am reuşit să stau cu ochii doar pe clape. Mi-am zis că trebuie să dau tot ce pot“, îşi aminteşte micuţa pianistă.

Profesoara care o ajută şi o îndrumă este Victoria Boicenco iar eleva sa se străduieşte să îi fure toate tainele. „Are multă răbdare şi tactică, chiar şi atunci când greşesc. E drăguţă, nu mă ceartă însă îmi atrage atenţia: «Ioana, trebuie să exersezi, Ioana trebuie să munceşti»“, spune ea. 

Şi-ar dori ca într-o bună zi să ajungă pe o mare scenă naţională, în faţa unui public numeros şi cunoscător. „Aş vrea să fiu o pianistă însă ca meserie cred că o să aleg să fiu avocat“, ne împărtăşeşte Ioana din planurile ei de viitor.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite