Investitorii din Serbia, interesaţi de Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de oameni de afaceri din Serbia au fost prezenţi la Congresul Center Master din Novi Sad, unde s-a desfăşurat ediţia a 5-a a Zilei Portului Constanţa. Diplomatul român la Belgrad Ionel Constantin a subliniat legătura strânsă între afaceriştii celor două ţări.

Investitorii din Serbia prezenţi astăzi la eveniment au arătat interes faţă de Portul Constanţa. Peste 150 de oameni de afaceri din Serbia au ţinut să participe la congres, dar şi numeroşi reprezentanţi ai companiilor din Bosnia, Croaţia, Austria, Ungaria, Olanda şi Elveţia.

Delegaţia portului Constanţa a fost condusă de Aurelian Popa, directorul CN „Administraţia Porturilor Maritime" care a spus în deschidere: „Sunt foarte bucuros că fluviul Dunărea ne-a adus aici, la Novi Sad, împreună, pentru a ne cunoaşte şi pentru a identifica interesele noastre comune".

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei României la Belgrad, Ionel Constantin, a salutat ideea organizării acestui eveniment, subliniind că Serbia este un partener tradiţional şi important al ţării noastre. „Multe companii româneşti sunt foarte interesate să îşi extindă afacerile în Serbia, domeniile de interes fiind prelucrarea petrolului, transporturi şi construcţii", a precizat diplomatul român.

Sinisa Bubnjevic, membru al Consiliului Local Novi Sad, a subliniat că prezenţa portului Constanţa la Novi Sad este firească dacă se ţine cont că mulţi dintre partenerii portului sunt din această zonă, iar potenţialul de dezvoltare a afacerilor dintre cele două părţi este promiţător.

Traficul de mărfuri prin portul Constanţa, între România şi Serbia, a înregistrat creşteri semnificative din 2007 până acum, la fel şi numărul firmelor din Serbia prezente în portul Constanţa. În 2009 traficul de mărfuri între Constanţa şi porturile sârbeşti a fost de 1.621.612 de tone, iar la finele anului 2010 a ajuns la 2.125.958 de tone, înregistrându-se o creştere de 31,1%.

În primele opt luni ale acestui an, traficul de mărfuri între cele două destinaţii înregistrează 1.430.013 de tone. Traficul de cereale se află, în ultimii ani, pe un trend ascendent, existând însă potenţial pentru dezvoltarea segmentului privind minereurile sau produsele petroliere.

În relaţiile economice cu Serbia, unul dintre cele mai mari avantaje ale portului Constanţa îl constituie faptul că este atât port maritim cât şi port fluvial. Două linii regulate leagă săptămânal portul Constanţa de Belgrad, Budapesta şi Pancevo.

Aceste linii au posibilitatea unor conexiuni cu alte 20 de linii regulate care ajung în portul Constanţa, iar de aici, mai departe către porturi din China, Egipt, Turcia, Israel, Coreea de Sud, Ucraina, Spania, Rusia, India, Grecia, Georgia şi altele.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite