Constanţa: Meşteşugarii s-au adunat la Festivalul Internaţional al Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Meşteşugarii s-au adunat la Festivalul Internaţional al Dunării
Constanţa: Meşteşugarii s-au adunat la Festivalul Internaţional al Dunării

Aproximativ 60 de meşteşugari din diferite zone ale ţării participă zilele acestea la Festivalul Internaţional al Dunării, desfăşurat în perioada 12-16 august la Tulcea.

Meşteşugarii şi-au instalat deja tarabele în centrul oraşului, în imediata apropiere a Pieţei Civice, pe care sunt expuse icoane pe sticlă şi lemn, ulcele, obiecte artizanale, haine şi podoabe tradiţionale, majoritatea realizate manual. Preţul produselor oferite sunt pentru toate buzunarele: de la doi lei, cât costă o brăţară din mărgeluţe şi până la peste 2.000 de lei - preţul unei icoane pe lemn.

image

Vasele de lut, realizate de olarii sunt intens admirate de trecători. „Îmi plac mult! Sunt tare frumoase. Dar nu îmi permit să dau banii pe vase ornamentale“, a declarat tulceanca Liliana Albu.

Port ţigănesc

Printre expozanţi se află şi o familie de ţigani, care au la vânzare diferite costume ţigăneşti. Materialele sunt fine, aduse de la un producător din Ardeal, iar secretul croiului unei astfel de fuste este păstrat secret de ţigănci. Fustele, bluzele sau baticele - toate sunt colorate şi cusute cu fir strălucitor.

La fel de strălucitoare ca fustele sunt şi bijuteriile expuse spre vânzare: brăţări, inele, coliere şi cercei lungi. Preţurile variază între 10 şi 100 de lei la bijuterii, în funcţie de model, şi pot ajunge până la 700 de lei la o fustă pentru care s-a folosit aproape 20 de metri de material. Dar şi aici, admiratorii sunt numeroşi, dar cumpărătorii pot fi număraţi pe degete.

Strategie de promovare

„Târgul, organizat concomitent cu Festivalul Internaţional al Dunării de Primăria Tulcea şi Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Tulcea şi face parte dintr-o strategie de promovare a oraşului ca punct turistic pe harta României“, a declarat directorul CJCPCT, Bogdan Constantin Pascal.

image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite