Constanţa: Sanda Oprea- Îndrumătoarea olimpicilor la fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi descoperă pe cei care au pasiune pentru materia pe care o predă la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi îi sprijină să îşi urmeze calea spre performanţă.Este în învăţământ din anul 1990, când şi-a început cariera de profesor la Cernavodă, unde şi-a făcut stagiatura timp de trei ani şi apoi alţi doi la liceul sanitar.

„Cât timp am făcut naveta de la Constanţa la Cernavodă a fost complicat. La 4.30 dimineaţa eram pe drum şi mă întorceam seara târziu. După stagiatură am vrut să predau la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, unde am şi absolvit. Iubesc această şcoală şi, deşi am avut post în cercetare, am vrut să fiu profesor aici“, a declarat Sanda Oprea. Este mândră de reuşita lui Gabriel, fostul său elev care a obţinut recent medalia de argint la olimpiada internaţională de fizică din Mexic şi îşi aminteşte cu plăcere de toţi elevii pe care i-a avut sub îndumare.

Preţul succesului

Pune meritul în cea mai mare măsură în seama elevilor, deşi este şi ea un pion important în tot acest joc al inteligenţei şi performanţei. „La internaţionale este greu pentru că un copil trebuie să depăşească nivelul naţional şi este un efort deosebit. Trebuie să înveţe în timpul liber şi să fie bun şi la celelalte discipline“, spune profesoara. Îşi aminteşte cu plăcere şi de o altă elevă, Simona Şerban, care a făcut parte din lotul naţional în 2001, dar şi de alţi juniori.

Ea a oscilat între matematică şi fizică, dar Gabi a ştiut din clasa a IX-a ce vrea să facă  chiar dacă a avut rezultate bune şi la matematică şi la chimie“, explică Sanda Oprea. Simona şi-a făcut doctoratul în Olanda şi acum lucrează în fizică nucleară. Mai are elevi care au plecat cu burse în străinătate şi acum lucrează în companii internaţionale din Australia sau SUA. Atunci când vin în ţară o caută să îi dea veşti despre cât de bine au ajuns. Acolo au salarii pe măsura meritelor.

Curiozitatea unui copil

Conştientizează cel mai mult că performanţa cere şi sacrificii, dar pasiunea este la fel de importantă, iar pentru pregătire este nevoie de câteva ore în plus de studiu pe săptămână. „Cu ani în urmă, unii profesori spuneau că elevii vin la olimpiadele de fizică pentru că i-aş fi obligat, dar pot să spun sigur că nu se poate face performanţă decât cu dragoste“, spune îndrumătoarea.

Profesoara de fizică face ca totul să pară cât mai simplu, iar ceea ce o leagă de elevi este dragostea pentru această disciplină. „Este o şansă de a găsi răspunsuri asupra unor probleme pe care ni le punem toţi.

Noi am rămas curioşii cu suflet de copii“, se destăinuie Sanda Oprea.


Citiţi mai multe în Adevărul de Seară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite