Începe uciderea câinilor fără stăpân! „Era nevoie de o lege care să permită uciderea maidanezilor“, spune primarul din Năvodari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii fără stăpân urmează să fie eutanasiaţi
Câinii fără stăpân urmează să fie eutanasiaţi

Deputaţii au votat ieri legea ce permite eutanasierea maidanezilor. În judeţul Constanţa, cele mai multe probleme sunt la Năvodari, unde oamenii sunt exasperaţi de câinii fără stăpân.

Legea ce permite eutanasierea maidanezilor a fost adoptată după mai multe săptămâni de amânări, cu 168 de voturi „pentru“, 111 voturi „împotrivă“ şi 14 abţineri.
Maidanezii pot fi ţinuţi timp de 30 de zile în adăposturi, apoi autorităţile locale pot decide ce se întâmplă cu ei, să îi castreze sau să îi eutanasieze. Legea mai poate fi atacată doar la Curtea Constituţională.

„Fabrica de câini“ de la Năvodari

În judeţul Constanţa, în fiecare an aproximativ 3.000 de persoane muşcate de câini ajung la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase pentru a fi vaccinate. Cele mai multe probleme sunt la Năvodari, unde oamenii sunt exasperaţi de câinii fără stăpân. Peste 500 de maidanezi îşi fac veacul pe străzile din oraş. Acum o lună, o localnică a sesizat autorităţile după ce o persoană a aruncat otravă prin oraş pentru a-i ucide pe maidanezi. 

Viceprimarul Florin Chelaru spune că în Năvodari sunt foarte mulţi câini fără stăpân, pentru că sunt aduşi din oraşele de pe litoral – Constanţa, Eforie, Tuzla. „Am primit sesizări ale oamenilor. Noi am avut contract cu o firmă de specialitate care prindea câinii, îi deparazita, dar nu ne-am mai permis“, declară el.

Edilii din Năvodari salută legea adoptată de parlamentari. „Este una dintre puţinele legi bune date de cei aflaţi la putere. Era necesară, pentru că la Năvodari aceasta este cea mai important problemă. Noi aveam nevoie de cadrul legal pentru a stopa acest fenomen. Câinii care nu vor fi revendicaţi vor fi eutanasiaţi, mai ales dacă sunt şi bolnavi“, a declarat primarul PSD Nicolae Matei.

Revoltă


Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor sunt revoltaţi şi spun că legea nu va duce la eliminarea acestei probleme. „Urmează o campanile de ucidere a animalelor fără precedent. Legea nu va avea o rezolvare în favoarea oamenilor. Trebuie sterilizaţi câinii care se află pe locurile fostelor unităţi militare, cei din preajma societăţilor comerciale mari“, spune Zeadin Murat, reprezentantul unei asociaţii pentru protecţia animalelor.  El spune că primeşte din ce în ce mai multe semnale din partea celor care nu sunt de accord cu uciderea câinilor. „Plâng oamenii la telefon. O bătrână mi-a spus că se omoară dacă vor fi omorâţi câinii din faţa blocului“, a spus Murat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite