În numele tatălui şi fiilor: preoţii şi enoriaşii unei biserici din Tomis Nord se ceartă pe o parcare FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Pricop îi acuză pe enoriaşi că sunt atei
Preotul Pricop îi acuză pe enoriaşi că sunt atei

Expansiunea religioasă de la începutul anilor 2000 de la Constanţa a dus la situaţii care mai degrabă au învrăjbit oamenii decât să le aducă pacea sufletească: preoţii Pricop de la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan“ au reuşit să se încaiere cu locatarii unui bloc. 

În cartierul Tomis Nord, în mijlocul cvartalului de blocuri de pe strada Suceava, s-a înălţat în 2001 biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“. Pe spaţiul de 1545 metri pătraţi, cât ocupă actualmente lăcaşul de cult, se aflau parcările locatarilor din zonă care stau aici de câteva zeci de ani.

Click pe poze pentru a vedea imagini de la locul scandalului!

Dacă vrând-nevrând au acceptat construirea bisericii, oamenii nu se pot împăca însă cu îngrădirea cu stâlpi şi garduri metalice a spaţiului ce a fost extins cu 300 de metri pătraţi. Cu accesul îngreunat, parcarea rămasă a devenit impracticabilă, iar proprietarii nu îşi mai pot folosi locurile de parcare plătite. Locatarii de la blocul U4 sunt îngroziţi că în caz de urgenţă, maşinile de salvare şi de pompieri nu mai au pe unde intra. Oamenii cer primăriei ca stâlpii metalici să fie desfiinţaţi şi să se reamenajeze o parcare pentru locatari.


Credincioşi versus „păcătoşi“


Primăria a descins zilele trecute în zonă pentru a calma spiritele încinse. Cele două tabere erau în stradă certându-se, arătând edililor teancuri de dosare. Preoţii aveau susţinători veniţi din alte localităţi – Ovidiu, Nisipari şi chiar Bucureşti, care îşi dădeau cu părerea despre disconfortul creat locatarilor.

„Şi noi suntem enoriaşi pentru că venim special la Constanţa pentru această biserică şi chiar am contribuit la ctitorirea ei. Ce aveţi împotriva Bisericii? Sunteţi comunişti, că numai ăia erau atei! Nu sunteţi credincioşi, sunteţi păcătoşi“, strigau ei, în timp ce locatarii se apărau: „Nu suntem împotriva Bisericii. Dar ce fac aceşti slujitori ai Bisericii este împotriva regulilor de bun simţ şi bună vecinătate. Dacă ei sunt preoţi şi noi - oameni de rând, trebuie să acapareze tot spaţiul de folosinţă comună?“


Sfânta treime Pricop


Biserica este slujită de o „sfântă treime“ venită din Moldova, de la Cucuieţi-Dofteana, de lângă Oneşti: tatăl Mircea Pricop cu fiii Ciprian şi Cristian. Un alt treilea fiu, Vlad, a rămas preot la Cucuieţi.

„Eu eram paroh aici, dar l-am lăsat în loc pe părintele Ciprian, să nu mai fie scandal“, spune părintele-tată,  revoltat că enoriaşii de la blocul U4 nu vor cedeze bisericii locul de desfăşurare. „Când vin la uşă, unii nici nu mă primiţi. Nici la biserică nu vă văd“, acuză el locatarii. „Pentru că ne-aţi îndepărtat, părinte. Nu aşa se comportă un preot. Ne şi blestemaţi... “, spun oamenii indignaţi.

„Noi vrem să facem aici un complex socio-educaţional filantropic. O şcoală pentru copiii săraci, o locuinţă socială pentru o familie bolnavă şi nevoiaşă – de aceea ne-am extins. Locatarii au destul spaţiu verde în spatele blocului, nu vor să renunţe la jumătate de metru, ca să avem locuri de parcare? Îi deranjează clopotul bisericii, oamenii care vin la slujbe, la nunţi, la botezuri, la înmormântări. Ar trebui să se bucure că venirea noastră a mai alungat vagabonzii care îşi făceau veacul pe aici, dormind prin boscheţi. Mai bine ne înţelegem cu musulmanii de la şcoala libaneză de alături decât cu creştinii noştri. Dar moscheea nu-i deranjează?“, întreabă preoţii supăraţi din cale-afară, în timp ce creştinii murmură despre intenţia preoţilor de a ridica şi o casă parohială în incinta lăcaşului de cult.

Citiţi ce soluţii a găsit Primăria pentru a aplana conflictul în de astăzi!

Scandal între preoţii şi enoriaşii unei biserici din Tomis Nord
Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite