Constanţa: Horia Tecău a ajuns în finala Wimbledon fără antrenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu a avut bani să plătească antrenori, tensimenul s-a antrenat singur. El a reuşit performanţa de a ajunge în finala Wimbledon antrenându-se după un program strict, zilnic, câteva ore.

În seara dinaintea meciului de la Londra, tenismenul constănţean şi-a respectat ritualul - acelaşi meniu înainte de fiecare meci. „Mănânc de fiecare dată paste şi friptură de vită“, spune Horia.

Crede că superstiţia lui i-a adus noroc şi la Londra, unde s-a calificat în finala probei de dublu în cadrul turneului Wimbledon, alături de Robert Lindstedt, din Suedia, partenerul de joc.

Primul adversar, fratele

Se antrenează singur, după un program stabilit de el, pe care şi l-a făcut după anii de experienţă acumulaţi. „Dacă aş fi avut bani mi-aş fi plătit un antrenor. Cei de la dublu sunt foarte scumpi, pentru că sunt puţini, din America sau Australia“, mărturiseşte sportivul.

Horia nu s-a antrenat mereu singur, primul ajutor venind din partea constănţeanului Nicuşor Ene, care l-a antrenat în primul an de tenis, de la şapte la opt ani. „Cel mai mult m-a ajutat Ioan Macoveciuc, care m-a antrenat de la 8 ani şi până am plecat în America, la 15 ani“, spune Horia Tecău. „

La început tenisul a fost o joacă pentru mine, dar nu am renunţat şi am continuat să mă antrenez cu fratele meu, Andrei. Tata ne-a adus pe amândoi de mână la tenis. Eu am rezistat şi am performat, dar fratele meu a renunţat. Păcat, pentru că la început a fost mai bun ca mine. Ţin minte că prima dată l-am bătut pe la nouă ani“, spune constănţeanul.

Dor de casă

Imediat cum a început să câştige meci după meci, Horia Tecău a obţinut o sponsorizare peste Ocean, în America, la Florida, la cea mai mare academie de tenis din lume. „Am plecat singur şi ţin minte că mi-a fost greu pentru că stăteam mult departe de familie, dar îmi plăcea să călătoresc, să văd locuri noi. Acolo stăteam şase în cameră, dar nu a fost un impediment.

Am căpătat experienţă“, mai spune sportivul. Era fericit pentru că fiecare meci câştigat îi aducea recompense. „Mă bucuram când primeam câte o rachetă nou“, mărturireşte el. O altă bucurie a lui a fost că a avut ocazia să călătorească. Cele mai frumoase oraşe mi s-au părut Parisul, Roma şi Londra, dar i-ar plăcea să locuiască la Melbourne, unde crede că oamenii sunt mai activi, mai relaxaţi, mai buni şi mâncarea este mai bună.

Cec de 60.000 de lire 

Idolul lui Horia Tecău Roger Federer. „Am avut ocazia să-l cunosc şi să mă antrenez cu el de două ori. Este un adevărat model pe toate planurile, ca sportiv, jucător, caracter şi sper să-l copiez cât mai mult. Momentan am reuşit să ajung ăn această dinală şi, poate, cu banii obţinuţi, un cec de 60.000 de lire, să îmi angajez un antrenor“, mărturiseşte Horia Tecău.

Obiective de atins

Dacă la începutul anului Tecău îşi dorea să ajungă în primii 30 de jucători ai lumii, acum, fiind pe locul 26, dorinţa lui este de a face parte dintre primele opt echipe din lume, împreună cu partenerul de joc, Robert Lindstedt. „La Masters-ul de la sfârşitul anului participă cele mai bune opt echipe de dublu şi îmi doresc să fiu învingător. De asemenea, vreau să câştig meciul de Cupa Davis cu România, din luna septembrie“, spune sportivul.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite