Hartă de patru milioane de euro pentru zonele cu risc de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerulul Mediului va investi 3,7 milioane de euro în realizarea unei hărţi hidrografice prin care se urmăreşte identificarea zonelor de pe cursurile de apă, unde există pericol de inundaţii, din zona de competenţă a Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral.

Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial  „Mediu“  şi se desfăşoară până la  31 decembrie 2012, pe o perioadă de 21 de luni, având o valoare de 16.131.209 lei (fără TVA), respectiv 3.783.471,51 euro.

Proiectul presupune realizarea aşa-numitelor hărţilor de hazard la inundaţii pe tronsoane ale cursurilor de apă principale şi ale afluenţilor săi. În cadrul acestui proiect, se foloseşte metoda de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging).  Cu alte cuvinte se vor face zboruri aerospaţiale, în urma cărora se va obţine modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente.
Pe lângă zborurile aerospaţiale, se vor efectua şi lucrări de teren în vederea realizării unei baze de date topografice ce vor fi folosite la editarea de hărţi în format GIS. Datele vor fi folosite pentru efectuarea de studii hidraulice, hidrologice şi de management al spaţiului hidrografic Dobrogea Litoral.

 
Proiectului urmăreşte reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaţiei, prin implementarea unor măsuri preventive în cele mai vulnerabile zone.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite