Românii care au înșelat clienții de pe site-ul eBay au fraudat și Bank of America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au emis 26 de mandate de reţinere pentru suspecţii din toată ţara. Anchetatorii spun că reţeaua infracţională înfiinţa societăţi comerciale prin intermediul cărora contracta credite bancare.

La acţiune participă poliţiştii constănţeni  de la Brigada pentru Combaterea Criminaţităţii Organizate (BCCO), Direcţia pentru Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), coordonaţi de un procuror din cadrul DIICOT Bucureşti. Anchetatorii spun că membrii reţelei se ocupă cu organizarea de licitaţii ilegale pe site-ul de comerț electronic EBAY.

UPDATE ora 16.10 „Este cel mai mare caz de infracţionalitate informatică cu care s-a confruntat România anul acesta“, a declarat comisarul Aurelian Pavel de la Brigada pentru Combaterea Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa. 
„La Parchet au fost aduse astăzi  în total 70 de persoane, învinuiţi şi martori. Toţi vor fi audiaţi de procurori“, a completat reprezentantul instituţiei.

UPDATE ora 15.00
  Unul dintre cei suspectaţi de acţiuni de infracţionalitate electronică este un taximetrist constănţean. Etem Arif (40 de ani) a fost ridicat în această dimineţă, la ora 6.00 de la domiciuliul său din strada Ion Borcea. Rudele bărbatului spun că mascaţii au confiscat calculatorul pe care taximetristul îl deţinea.
„Au dărâmat uşa, l-au trântit la pământ şi i-au luat computerul“, a declarata Iuzule Memet, mama bărbatului.
„Aşteptăm ca procurorul să ne comunice încadrarea juridică a clientului meu“, a declarat avocatul Marius Nadă, apărătorul taximetristului.

UPDATE 13.10 - Trei dintre tinerii săltați de mascați în această dimineață sunt studenți în anul I la diverse facultăți din Constanța. Adriana Petrișor, anul I la Chimie Alimentară, Sergiu Păun, anul I la Psihologie și Răzvan Boșneagu, anul I la Medicină, au câte 20 de ani și sunt studenți în cadrul Universității Ovidius.

UPDATE 11.40 - În luna octombrie 2009,  membrii rețelei au realizat clone ale unor pagini de pe site-ul ale Bank of America şi altor instituţii bancare, urmate de transmiterea acestora, prin  e-mail, către diferiţi utilizatori, clienţi ai instituţiilor financiare vizate pentru a obține informații confidențiale cum ar fi codurile PIN ale cardurilor. Banii erau obținuți prin intermediul transferurilor Western Union  

image

UPDATE 11.20 - Procurorii spun că prejudiciul creat de întreaga rețea este de aproximativ 100.000 de euro. Gruparea se formase în urmă cu doi ani și era monitorizată de autorități de aproape un an.

UPDATE 10.40 - 350 de polițiști, jandarmi și ofiteri ai DGIPI participă la acțiune. Până la această oră, 20 de persoane din mai multe zone ale țării au fost reținute și sunt acum audiate la sediile DIICOT.

UPDATE 9.50 - Acțiunea se desfășoară simultan atât în București, cât și la Harghita.

UPDATE 8.00 - Până în acest moment, şapte suspecţi au fost reţinuţi şi conduşi la Parchet pentru audieri. Mascaţii au confiscat laptop-uri, card-uri şi alte probe care ar putea proba activitatea infracţională a suspecţilor.

Citiţi mai multe în

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite