Constanţa: Gravidele, împinse către clinicile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Gravidele, împinse către clinicile private
Constanţa: Gravidele, împinse către clinicile private

Mizeria din secţia de Nou-născuţi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este considerată insuportabilă chiar şi de şefii autorităţilor medicale, care sunt oricum familiarizaţi cu condiţiile din spital.

Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) a efectuat un nou control în secţia de Ginecologie, la o lună de la ultima verificare. „Controlul a scos la iveală diferite nereguli pentru că unitatea sanitară este mult prea veche şi în plus se mai află şi-n plin şantier“, a declarat şeful ISS, dr. Adrian Pavlov.

El a precizat că le-a dat termen de o lună să remedieze neregulile depistate de inspectorii sanitari. „Am văzut şi noi un păianjen, dar aceştia vin de la instalaţiile termice care se tot repară“, justifică şeful ISS.

Şi atunci singura soluţie pentru gravidele care vor să nască în condiţii civilizate este să se adreseze clinicilor private? „Eu nu le pot recomanda aşa ceva şi apoi mai există şi problema legată de bani, însă... Dacă închid spitalul, gravidele ce fac? Spitalul trebuie să funcţioneze“. În opinia sa, varianta cea mai bună este demararea unei noi construcţii. „La cel vechi, pui o bombă şi la revedere!“, spune mucalit Pavlov.

Purtătorul de cuvânt al SCJU, dr. Florian Stoian, a încercat să se scuze spunând că insectele au fost găsite
într-unul dintre saloanele care nu au fost renovate până acum. „În momentul în care s-a desfăşurat controlul nu era nici un păianjen pentru că am mers la faţa locului cu echipele Inspecţiei Sanitare de Stat şi nu s-au găsit nereguli de igienizare sau dezinsecţie“.

În plus, el a mai declarat că cele zece saloane vor fi şi ele cuprinse pe viitor în programul de reabilitare.

Materiale sanitare pentru adulţi... la copii

Pe de altă parte, cadrele medicale de la Clinica de Ortopedie şi Chirurgie Pediatrică nu dispun de materialele sanitare şi chirurgicale pentru bebeluşi. Directorul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat că sala de operaţii este dotată mai mult cu instrumentar chirurgical pentru adulţi şi nicidecum pentru copii.

Şeful secţiei, dr. Constantin Tica, a declarat că leucoplastul pentru adulţi irită pielea copiilor şi că părinţii sunt nevoiţi să vină de acasă cu medicamentele care le lipsesc pe secţie.

Biberoane vechi


O altă problemă existentă în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă reprezintă biberoanele nou-născuţilor. „Biberoanele care există în prezent în spitalul nostru sunt jalnice. Cred că până şi eu am fost hrănit din acele sticle, ori aşa ceva nu este posibil“, a adăugat Căpăţână.

Monitorizare „în direct“ a bebeluşilor

Directorul spitalului a mai declarat că are în vedere înfiinţarea unui sistem video, astfel încât părinţii şi rudele micuţilor să-i poată supraveghea non-stop pe Internet pe bebeluşi.  Modalitatea de supraveghere pe Internet va putea fi posibilă prin conectarea directă la serverul spitalului, printr-o parolă ce va permite accesul la imaginile din salon.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite