Constanta: Gravidele au rămas fără vaccin antitetanos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Gravidele au rămas fără vaccin antitetanos
Constanta: Gravidele au rămas fără vaccin antitetanos

Farmaciile nu mai au dreptul să comercializeze acest vaccin deşi medicii de familie nu au mai primit de două luni tratamentul destinat gravidelor. Deşi Institutul Cantacuzino dispune de vaccin pe stoc, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa aşteptau să fie anunţaţi când pot ridica dozele.

De peste două luni, gravidele din Constanţa nu au mai fost imunizate cu vaccin antitetanos. Medicii de familie care trebuie să vaccineze femeile însărcinate spun că dozele de vaccin vin de la Direcţia de Sănătate Publică.

Înainte de naştere gravidele primesc două doze la şapte luni şi jumătate şi la opt luni şi jumătate de sarcină şi cea de-a treia după naştere. „Am avut un stoc pe care l-am epuizat. Să văd de unde fac rost de vaccin“, s-au plâns doi medici de familie din Constanţa.

Aceleaşi lipsuri şi în mediul rural

Medicul din Vulturu nu mai are vaccin pe care să-l administreze gravidelor. Dr. Ilona Buglea a spus că în urmă cu câteva luni şi-a făcut un stoc, dar l-a epuizat. „Unele gravide nu au mai avut nevoie de imunizare pentru că nu au trecut cinci ani între cele două naşteri. Dacă şi-au făcut vaccin la naşterea anterioară nu a mai fost nevoie de încă unul“, a adăugat ea.

Vaccinul se distribuie doar prin Sanepid şi la Spitalul de Boli Infecţioase, care are doze de vaccin doar pentru proprii pacienţi, aşa cum ne-a precizat managerul unităţii medical, dr. Stela Halichidis.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că vaccinul este produs de Institutul Cantacuzino şi în momentul în care îl vor produce îl vor distribui. „Institutul ne anunţă în momentul în care s-a produs“, a declarat Mihaela Dinisov, directorul adjunct al autorităţii.

În schimb, reprezentanţii Biroului Desfacere din cadrul Institutului Cantacuzino Bucureşti au declarat că au vaccin antitetanos pe stoc. Medicii de familie pot comanda direct de la institut vaccinul. „Un pachet de 50 de fiole de vaccin costă 108 lei fără TVA“, a spus un reprezentant al institutului.

După ce Mihaela Dinisov a aflat de la presă că institutul are vaccin pe stoc, a declarat că va urgenta procedura de achiziţie, care este „birocratică“. „Astăzi sau mâine ne vom duce să ridicăm vaccinul“, a declarat Dinisov.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite