Gemenii sunt privaţi de drepturi băneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia gemenilor Emre Yener Asan şi Elisa Alev Asan, de un an şi două luni, a câştigat în instanţă dreptul de a primi indemnizaţie dublă, ei dând în judecată Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Constanţa în luna februarie a acestui an.

Magistraţii au decis că familia Asan trebuia să primească retroactiv indemnizaţia, însă tatăl micuţilor spune că nu a primit până acum niciun leu.

Luptă pentru drepturile lor de la câteva luni

După aproape opt luni, familia a intrat în posesia deciziei şi ar trebui să primească retroactiv lunar 1.200 de lei, în loc de 600 de lei, cât au primit până la emiterea legii. Tatăl copiilor este cel care primeşte indemnizaţia, conform Deciziei nr. 15.855 din 11 decembrie 2008.
Procesul a fost câştigat invocându-se Ordonanţa de Urgenţă nr. 148/2005, unde se precizează că indemnizaţia pentru creşterea copilului, stimulentul şi concediul se cuvin pentru fiecare dintre primele trei naşteri, prin naşteri înţelegându-se aducerea pe lume a unuia sau mai multor copii. Avocatul familiei a invocat legea, care spune că indemnizaţia lunară se raportează la numărul de copii născuţi.

Un an privaţi de jumătate din suma cuvenită

Gemenii ar fi trebuit să primească retroactiv drepturile băneşti, începând cu data de 4 noiembrie 2008, însă acest lucru nu va fi posibil. „Agenţia refuză să emită decizia privind acordarea indemnizaţiei, fără un temei legal“, a declarat tatăl copiilor. Mariana Fătu, purtătorul de cuvânt al AJPS Constanţa, a declarat că 60 de familii primesc retroactiv indemnizaţie dublă.
Cât despre cazul gemenilor Asan, purtătorul de cuvânt a declarat: „În 26 august am primit sentinţa şi am depus recursul pe 3 septembrie la Curtea de Apel Constanţa. Aşteptăm hotărârea şi, dacă decizia va fi favorabilă gemenilor, vom face o adresă către Minister pentru a pune în aplicare legea“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite