Gânditorul de la Hamagia a părăsit New Yorkul și ajunge în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un periplu la New York, cea mai valoroasă colecţie de obiecte arheologice din România va fi prezentată la Ashmolean Museum of Art al Universităţii Oxford. Gânditorul de la Hamangia şi perechea sa, precum şi alte obiecte inedite, printre care un fluier din neolitic descoperit la Hârşova fac parte din expoziţie.

Expoziţia „The Lost World of Old Europe” prezintă - în premieră în Marea Britanie - 175 de piese arheologice de valoare excepţională, datând din perioada neo-eneolitică, din colecţiile a 19 muzee româneşti. Printre acestea se numără şi Muzeul  Constanţa, deţinătorul unei valoaroase colecţii de obiecte neolitice. 

„Vasele din ceramică pictată, straniile figurine sculptate preponderent feminine, ornamentele de aur și din cupru și, nu în ultimul rând, emblematicul Gânditor de la Hamangia, unul dintre cele mai celebre obiecte de artă din Europa preistorică, sunt dovada incontestabilă a faptului că, mult înainte de Egipt și Mesopotamia, spațiul danubiano carpatic pontic a fost unul dintre cele mai sofisticate leagăne de civilizație preistorică“, a declarat Nicolae Dragomir Popovici, director al secției Arheologie din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Expoziţia se va deschide pe data de 18 mai.

Statueta Gânditorul de la Hamangia este înscrisă în lista UNESCO a celor mai importante zece artefacte ale culturii mondiale. Descoperită la Cernavodă în anul 1956, statueta aparţine Culturii Hamangia, prima civilizaţie apărută la Marea Negră, datând din mileniul VI î.Hr. Gânditorul şi Femeia şezând sunt evaluate la o sumă cuprinsă între 1 şi 5 milioane de dolari.

image

De asemenea, un al obiect inedit care a fost prezentat la New York şi va ajunge acum în Anglia este cel mai vechi instrument de suflat din România, descoperit la Hârșova. A fost folosit în urmă cu șapte milenii, dar funcționează și astăzi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite