Gabriela Constantinescu, dascălul care formează campionii matematicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” se situează pe locul 3 în topul celor mai apreciaţi dascăli din Constanţa, campanie derulată de cotidianul "Adevărul".

Alături de elevii săi dezleagă misterele matematicii, iar rezultatele sunt întotdeauna excepţionale. Premiul cel mai important este însă dragostea copiilor pe care-i pregăteşte pentru performanţă. Gabriela Constantinescu (48 de ani), profesoară la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, se situează pe locul 3 în topul „Profesori cu care Constanţa se mândreşte”.

Profesie de credinţă


Încă din copilărie a fost fascinată de jocul cu cifrele, iar pentru dascălii care au îndrumat-o era clar drumul ce avea să-l urmeze.
În 1985 a absolvit Facultatea de Matematică  din cadrul Universităţii Bucureşti, apoi a fost repartizată la Şcoala nr. 1, din Năvodari. Imediat după Revoluţie, a devenit profesor la Colegiul Pedagogic din Constanţa, iar în perioada 1998 – 2006 a fost inspector. În 2006 s-a întors la catedră, la Liceul Teoretic „Ovidius”, iar din 2008 este profesor titular la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, instituţie de învăţământ pe care ea însăşi a absolvit-o.

De-a lungul carierei, a participat la numeroase conferinţe, naţionale, dar şi internaţionale, la Beijing, Sevilla, Copenhaga, Grenoble, Brest. Este autor şi coautor la peste 20 de cărţi didactice. Pasiunea pentru studiu a transmis-o şi copiilor săi: Simona (24 de ani), doctorand la Zürich, şi Victor (21 de ani), student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

Performanţele elevilor săi

Reuşitele sale se văd foarte bine în succesele elevilor, pentru că ei au devenit campioni ai matematicii. „Cea mai mare staisfacţie ţi-o oferă copiii. Le dai oricât şi-ţi rămâne oricât. Te bucuri alături de ei la fel ca părinţii, ai emoţii la fiecare concurs”, mărturiseşte dascălul.

Elevii săi au obţinut peste 100 de premii la concursurile şi olimpiadele de matematică.  În 2009, Cosmin Burtea, acum student la Facultatea de Matematică din Iaşi, a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Matematică, iar un an mai târziu Daniel Aleca şi Tiberiu Iorgulescu, pregătiţi tot de Gabriela Constantinescu, s-au clasat pe locul al III-lea  la aceeaşi competiţie. La fel de mândră este şi de performanţele elevilor Kaan Bilal, Iman Bilal, Ioan Ignat, Mihai Popescu şi Andrei Deleanu.

Spune că este „zgârcită la note”, iar pe elevi îi recompensează întotdeauna  în funcţie de perfomanţă. Aşa se face că are clase la care notarea merge până la… 13. „Toţi cei care iau peste 9,50 primesc 10 în catalog, dar provocarea este să iei mai mult, poate 12,50, poate 13”, zâmbeşte profesoara.
Este în fiecare zi alături de elevi, face pregătire suplimentară cu ei la şcoală chiar şi în weekend, iar elevii vin cu drag.  „Copilul este un partener de comunicare. Eu le transmit un mesaj astfel încât să-I destind. Le spun şi glume matematice. Şi îi învăţ că trebuie să fie oameni care au un ideal în viaţă, cred în ceva!”, spune Gabriela Constantinescu. 


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite