Gabriela Ciocioman ne ajută să vedem lumea mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A avut de ales între muzică - vioară şi optică medicală. A ales să îi ajute pe cei pentru care lucrurile „nu sunt foarte clare“.

Zâmbeşte la toată lumea şi vorbeşte cu toată lumea ca şi cum ar cunoaşte pe fiecare în parte de ani buni. Nu poţi decât să îi răspunzi în acelaşi fel. Aşa se creează mai uşor canalul de comunicare şi dispare reţinerea clientului de a cere un sfat celui din spatele tejghelei.

Pe doamna Gabi, cum o cunoaşte mai toată lumea, am găsit-o în micul ei magazin „de Cooperativă“, înşurubând şi deşurubând rame de ochelari, pilind lentile şi fixându-le. Lucrează atent. Este nevoie doar de o mişcare greşită şi întreaga „lucrare“ se poate deteriora. Dar ea nu face această greşeală.

Contra cronometru

Îi ia maximum cinci minute să pună lentilele la o ramă abia aleasă de client. Defapt, nici alegerea nu este o corvoadă pentru un client. „Eu cred că această ramă vi se potriveşte foarte bine. Ce părere aveţi?“, întreabă doamna Gabi. Nu mai este nevoie de probă! „Da! Puneţi lentilele, vă rog!“, spune o clientă, mulţumită că nu a mai trebuit să probeze zeci de rame şi având încredere în experienţa doamnei Gabi, care, şi de această dată, şi-a spus cuvântul.

Clienta a plecat mulţumită, cu noua pereche de ochelari pe nas şi încă una în etui, iar pentru asta nu a avut de aşteptat mai mult de 10 minute.

De la vioară, la ochelari

Între repararea a două perechi de ochelari, doamna Gabi reuşeşte să facă o dezvăluire: „De fapt, eu am terminat Liceul de Muzică din Constanţa, la secţia vioară. Am vrut să intru la Conservator, dar nu am reuşit din cauza câtorva sutimi. Am dat examen în acelaşi an cu Nicu Alifantis. După aceea, bunicul meu m-a înscris la un curs de optică medicală la Bucureşti. Am urmat apoi postliceala de Optică Medicală şi Mecanică Fină. Eu purtam ochelari de mică, iar optica medicală mi-a plăcut. De aceea, am ales să studiez optica, dar poate că ar fi fost bine dacă studiam ceva mai bine şi mecanica fină. Acum aş fi putut repara şi altceva“, spune ea.

Tocmai faptul că îi place meseria a făcut-o să treacă mai uşor peste faptul că nu a putut intra la Conservator. Pasiunea pentru optica medicală a dus la reuşită. „Îmi place aici. Este multă lume, iar dacă faci şi ce îţi place, atunci totul este excelent“, spune ea.

Cât despre vioară, nu a mai cântat de aproape patru ani. „S-a rupt ceva la arcuş şi nu am mai avut când să mă ocup să îl duc la reparat“, spune cu o urmă de regret doamna Gabi.

În pas cu timpurile

Deşi a început să lucreze în 1981 la Cooperativă, evoluţia din lumea medicală nu a ţinut-o pe loc. Gabi Ciocioman s-a adaptat: lucrează cu lentile organice, are aparatură nouă şi chiar modele de rame în pas cu moda.

A învăţat să lucreze cu ele şi continuă să se documenteze în ceea ce priveşte noutăţile din domeniu. Este „omul bun la toate“: ea alege ramele, ea face comenzile, ea repară, ea încasează. Dar îi place!

Spune că tot ce contează este să nu refuzi pe nimeni: „Mie nu îmi place să refuz pe nimeni. Dacă pot repara ceva, repar, nu îl fac pe om să-şi schimbe ochelarii degeaba“, mai spune doamna Gabi.

Citiți mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite