Gabriel Culea, coordonator Serviciu Salvamari: „Secretul unui bun salvamar? Prevenirea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dialogul cu turiştii şi explicarea riscurilor au dat la Mamaia cel mai bun rezultat. Niciun turist nu s-a înecat în nordul litoralului în acest sezon. Munca de convingere dusă de salvamarii de pe sectoarele Năvodari, Mamaia şi Modern dă rezultate.

ADS: Cum aţi reuşit să ajungeţi la acest rezultat îmbucurător?

Gabriel Culea: Prevenirea! Datoria unui salvamar este să prevină, iar acest lucru a dat rezultate. Steagurile de semnalizare, balizele dese amplasate la un nivel al apei care nu depăşeşte pieptul şi patrulele cu bărci cu motor şi caiace şi-au spus cuvântul.

Turiştii au devenit mai receptivi atunci când le explicaţi care sunt riscurile?

Încercăm să le explicăm că oricât de buni înotători ar fi, apa este un mediu foarte periculos şi nu primesc niciun premiu dacă se aventurează în larg şi îşi pun viaţa în pericol. Apoi, faptul că ei ştiu să înoate nu mai are nicio legătură cu faptul că riscă să fie accidentaţi de ski-jet-uri atunci când depăşesc balizele. Asta îi face să înţeleagă pericolul şi să se întoarcă.

Din fericire nu aveţi niciun turist înecat pe sectoare, dar câte intervenţii dificile aţi avut?

Pe tot sezonul au fost 15 intervenţii mai dificile. Spunem dificile pentru că a fost nevoie de prezenţa echipajelor de ambulanţă sau SMURD pentru reanimarea celor salvaţi. Printre cei care „au luat apă“ am mai avut şi cazuri de turişti care s-au rănit pe plajă sau în apă şi au avut nevoie de ajutor specializat: şi-au rupt mâini, picioare sau şi-au dislocat umerii.

Aveţi vreun sector de plajă cu probleme mai deosebite?

Da. Ar fi plaja Corbu. Este zonă protejată şi, cu toate acestea, numărul celor care merg să facă plajă şi baie acolo este tot mai mare. Fiind zonă protejată, noi nu avem voie să amplasăm foişoare sau să asigurăm asistenţă. Aşa se face că anul acesta au fost deja trei cazuri în care a fost nevoie de intervenţia echipajelor de pe Ambulanţă pentru a-i salva pe acei turişti.

Citeşte mai multe despre activitatea salvamarilor pe litoral în ADS Constanța!
Săptămânalul poate fi găsit la toate chioşcurile de presă din judeţ, la preţul 1,4 lei.
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite