Constanţa: GALERIE FOTO E prima zi de Ramazan Bairam! Vezi ce delicatese mănâncă musulmanii astăzi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: GALERIE FOTO E prima zi de Ramazan Bairam! Vezi ce delicatese mănâncă musulmanii astăzi!
Constanţa: GALERIE FOTO E prima zi de Ramazan Bairam! Vezi ce delicatese mănâncă musulmanii astăzi!

Postul musulmanilor s-a terminat, aşa că timp de trei zile, în Dobrogea se serbează Bairamul. În satele locuite de turci, tradiţiile încă sunt vii. După slujbă, copiii s-au adunat pentru a străbate satul la colindat. Micuţii au adunat în traistă dulciuri şi le-au urat gazdelor belşug şi sănătate.

După slujbă, familia se adună în jurul mesei. „Obiceiul este ca tinerii să meargă în vizită la cei mai în vârstă. În prima zi, mergem la părinţi şi bunici“, spune Aişe Ali (42 de ani), din satul Başpunar/Fântâna Mare. Bătrânii stau obligatoriu acasă, să aştepte musafirii. Diseară, e mare petrecere. La ţară, tinerii se strâng în căminele culturale, iar la oraş - în cluburi.

 „Bayramul aduce mulţumiri lui Allah pentru tot ce ne-a dat pe parcursul lunii de Ramazan. Îi mulţumim pentru că i-a revelat Cartea Sfântă profetului Mohammed“, spune imamul Revan Amet, de la geamia din Başpunar.

Tradiţii culinare

Astăzi, de pe masa musulmanilor de la ţară nu lipsesc sarmalele, fasolea cu carne de oaie, ciorba, friptura şi, bineînţeles, baclavalele. Unele familii fac geantâc, un fel de plăcintă cu umplutură de carne de vită sau de oaie şi ceapă.  

La oraş, turcii sărbătoresc la restaurantele care vin în întâmpinare cu oferte de tot felul. Menta, piperul roşu sau negru şi boia, aduse direct din Turcia, dau gustul de neegalat mâncărurilor tradiţionale.

La restaurantul turcesc din centrul Constanţei, la loc de cinste e trecută o mâncare spectaculoasă flambată: Sac Kavurma. „E un preparat tradiţional cu carne de vită, oaie şi pui, cu legume şi orez  aşezate în tigăi speciale, aduse din Turcia“, explică Altândiş Mahmud Usta, bucătar la restaurantul Nur Kaptan Baba. „Adana“ este un alt fel de mâncare tradiţional: chifteluţe cu carne de vită şi de oaie, pregătite cu condimente aduse direct din Turcia.

Tot tradiţionale sunt şi salatele turceşti. Cele mai populare sunt salatele cu iaurt şi mentă sau pătrunjel, cele pe bază de vinete, dar şi „ezme“, o salată cu ardei iute şi roşii. „De Bayram, oamenii mănâncă ciorbă de linte, dar şi specialităţi cu carne. Unii vor lahmacun, adică pizza turcească. Nu trebuie să lipsească baclavalele“, spune bucătarul.

Pentru că este sărbătoarea dulciurilor, la mare căutare sunt delicatesele însiropate. În afară de tradiţionalele baclavale, musulmanii mai pregătesc Tulumba, Kemel Paşa sau Şekerpare, prăjiturele însiropate cu multă miere.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite