Constanţa: GALERIE FOTO Mâine e Bairamul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: GALERIE FOTO Mâine e Bairamul!
Constanţa: GALERIE FOTO Mâine e Bairamul!

Musulmanii fac ultimele pregătiri pentru marea lor sărbătoare care ţine trei zile. Başpunar. În româneşte, Fântana Nouă. În sat trăiesc câteva sute de oameni. Toţi turci.

E Turcia dobrogeană, singurul sat unde nu găseşti români. Acolo oamenii vorbesc doar în graiul turcesc. Copiii de grădiniţă nu ştiu limba română. Învaţă abia la şcoală.

Ajungi la Başpunar dupa ce străbaţi vreo 40 de kilometri pana la Cobadin, iar apoi încă vreo 25, spre graniţa cu Bulgaria. Mica aşezare musulmană e pitită între dealuri împodobite cu stânci frumos modelate.

Acolo nu bat clopotele, dar din geamia proţăpită în mijlocul satului răzbate cântecul hogei. În felul ăsta, toti credincioşii ştiu că e vremea rugăciunii. Mâine e marea sărbătoare: Ramazan Bairam.

Secretul baclavalelor

În toate casele, gospodinele turcoaice, cu capetele acoperite, trebăluiesc de zor. Şasine are 70 de ani şi nu concepe Bairamul fără baclavale. Ştie reţeta de când era doar o copilă. A învăţat de la mama ei. Bătrâna vorbeşte greu româneşte. Îşi cântăreşte cu grijă cuvintele înainte de a răspunde la întrebări. Dar spune reţeta secretă a baclavalelor.

E nevoie de câteva ingrediente: două ouă, două ceşti de ulei, câteva grame de drojdie, o lingură de margarină şi făină cât cuprinde pentru aluat. Pentru umplutură trebuie nuci tăiate mărunt, iar siropul se pregăteşte din 700 de grame de zahăr, o cană de apă şi câţiva stropi de suc de lămâie. Nu termină de explicat reţeta, că femeia trece imediat la treabă.

Are şi ajutoare: o nepoată mai tânără. Aişe Ali recunoaşte că a învăţat să facă baclavale abia când s-a măritat şi că-i place mai mult să le mănânce. 

Tanti Şasine frământă coca de zor, apoi o împarte în bucăţi de mărimea unei nuci, după care se apucă de intins foi. Le împătureşte cu grijă, presară nuci în cele patru colţuri, apoi le împachetează, le taie şi le aşează în tavă.

După care o ia de la capăt. „Eu ştiu demult să fac baclavale, am învăţat de la mama mea“, silabiseşte bătrâna. Într-o oră, ispraveşte treaba. Între timp, focul de la cuptor a fost încins. E numai bun de copt.

Baclavalele stau la cuptor cam jumătate de ceas. Apoi peste ele se toarnă siropul fierbinte, dupa care sunt lăsate să se „odihnească“. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, ca aroma siropului să le pătrundă.

Nu sunt singurele specialităţi preparate de gospodinele musulmane. „Pentru Bairam facem sarmale, friptură de pui, de vită, de oaie şi felurite prăjituri. Toate sunt foarte dulci, că aşa ne place nouă“, explică Aişe.

În toate gospodăriile, pregătirile sunt în toi. Şi Nazile Iusein a pregătit baclavale. Reţeta e similară, numai că în aluat a pus şi iaurt şi le-a dat altă formă. Femeia recunoaşte că e greu să-şi ţină copiii departe de delicatese înainte de Bairam, pentru că sunt tare pofticioşi.

Astăzi, ultima zi de post

Timp de 30 de zile, în luna de Ramazan, musulmanii nu au mâncat şi nu au băut apă până la apusul soarelui. Postul înseamnă pentru ei rugăciune şi mulţumire lui Allah pentru ca i-a revelat profetului Mohammed Cartea Sfântă - Coranul.
Postul de Ramazan se încheie la noapte. Mâine e mare sărbătoare, iar cel care mai ţine post păcătuieşte grav - spun bătrânii.

În prima zi de Bairam, copiii vor străbate tot satul la colindat, iar bărbaţii vor merge la geamie. „Aşa e obiceiul. Dimineaţa, noi mergem la rugăciune, după care cei tineri încep vizitele la părinţi, bunici. E un prilej de bucurie“, spune Sabatin Memet, preşedintele comunităţii musulmane din Başpunar.

Ramazan Bayram durează trei zile, timp în care turcii se vizitează între ei, îşi oferă daruri şi îşi urează „Ramazan Bairam Hayrli ve Mubarek Olsun!“ („Sărbătoarea de Bairam să vă fie fericită şi binecuvântată!“).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite