Furturile „la înălţime“ lasă cartiere întregi fără telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un singur furt de cablu de pe stâlpii Romtelecom, hoţii fac câteva zeci de victime colaterale: cartiere întregi de abonaţi care nu îşi mai pot folosi telefoanele fixe. Citiţi în ADS Constanţa câte reclamaţii au primit poliţiştii în acest an privind furturile de pe stâlpii de telefonie.

Cea mai nouă „modă“ în materie de furturi sunt cele de fier vechi: după ce au demontat tot ce au putut din sistemele de irigaţii şi au ajuns să sape şi la metri adâncime după conducte bune de demontat, hoţii şi-au mutat câmpul de operaţiuni în aer.

Trei hoţi, prinşi în timp ce furau cablu telefonic din reţeaua CFR

Lunar, oamenii legii înregistrează sesizări privind furturi de cabluri Romtelecom: cazurile sunt uşor de descoperit din cauza victimelor colaterale: zeci de abonaţi apelează la 112 când văd că hoţii le-au luat tonul.

Furturi la înălţime

„De la începutul anului am primit 31 de infracţiuni. Cel mai grav caz a fost în luna februarie când două localităţi din Seimeni şi Dunărea au rămas fără telefoane după ce hoţii au tăiat un kilometru de cablu telefonic de pe 18 stâlpi. Doi indivizi din Hârşova au fost arestaţi, iar paguba produsă companiei a fost de 10.000 de lei“, a declarat comisarul şef George Şufanu, din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Poliţiei Judeţului Constanţa.

Au furat cablul de telefonie fixă

Liviu Paraschiv (22 de ani), Bogdan Boboc (23 de ani) şi Ciprian Gheorghiu (23 de ani), toţi din Hârşova, au fost prinşi din cauză că în zonă fuseseră montaţi senzori de avertizare, iar poliţiştii i-au prins pe drum, cu „prada“ încărcată într-o dubă. Hoţii fuseseră arestaţi însă au fost între timp puşi în libertate.

Cablul recuperat nu mai poate fi folosit

Cel mai recent caz s-a produs în urmă cu două săptămâni. Hoţii i-au lăsat fără ton pe localnicii de pe patru străzi din Palazu Mare. Defecţiunea a fost remediată abia după zece zile, ceea ce i-a determinat pe abonaţi să ameninţe că vor rezilia contractele. Culmea este că poliţiştii au reuşit să descopere cablul furat şi abandonat pe o stradă din acelaşi cartier. Cablul a fost depozitat în curtea Secţiei 2, însă nu l-a revendicat nimeni.

„Nu am primit nicio sesizare de furt din partea Romtelecom. O să îl ţinem aici până ni-l va cere cineva. Probabil, hoţii au fost surprinşi asupra faptului şi de aceea l-au abandonat“, a spus comisarul şef Costel Stamat, adjunctul Secţiei 2 Poliţie Constanţa.

„Chiar dacă ni se recuperează cablul, acesta nu mai poate fi folosit“, au spus reprezentanţii firmei de telefonie. În luna iulie hoţii au dat atacul în plin centrul oraşului: au lăsat fără ton abonaţii din zona Delfinariu după ce au furat un cablu de mare capacitate. În ciuda nenumăratelor reclamaţii, defecţiunea nu a fost remediată decât după trei săptămâni.

Citiţi în noul număr al ce tehnici folosesc hoţii pentru a fura cablurile aflate la înălţime.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite