Constanta: Profil/Psihiatrul Friedmann despre Mazăre: „Imatur afectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Profil/Psihiatrul Friedmann despre Mazăre: „Imatur afectiv“
Constanta: Profil/Psihiatrul Friedmann despre Mazăre: „Imatur afectiv“

Evreii din Constanţa îl iartă pe primarul adolescentin. Medicul psihiatru Carol Friedmann este şeful comunităţii evreieşti din Constanţa, fiind cel mai renumit şi titrat specialist constănţean din domeniu.     Citeşte şi: Constanţa: Scrisoarea de scuze a lui Mazăre Constanta: Mazăre își cere public scuze pentru apariția în ofițer nazist Constanţa: Radu Mazăre şi fiul său, nazişti!

Printre localnici, numele doctorului a devenit sinonim cu profesia sa. Psihiatrul a acceptat ieri să comenteze pentru Adevărul conotaţiile gestului primarului Radu Mazăre de a se îmbrăca în uniformă nazistă la o paradă de modă, la care a fost însoţit de fiul său de 14 ani, costumat în ordonanţă germană.

„Am fost şocat. Am văzut secvenţa de nenumărate ori, am imprimat-o şi m-am retras în cabinetul meu pentru a o analiza. Am primit nenumărate telefoane din partea unor prieteni în a căror judecată am încredere, dar am vrut să nu cad în capcana de a judeca lucrurile după o primă impresie. Să ştiţi că nu mi-a făcut deloc plăcere să văd acele imagini. Mi-au trebuit câteva zile să îmi revin. Este un gest înfiorător!“, a declarat medicul evreu.

„Conduită juvenilă“

„Am reflectat unde să încadrez, ca diagnostic, acest tip comportamental. Între secvenţa care arată un Gauleiter bătând pas de gâscă şi omul care se ascunde după acele haine există o mare discrepanţă. Personajul Radu Mazăre este un adolescent cu gesturi care ţin de nematurizarea laturii afective. Fondul lui este altul. Ca primar, faţă de noi - o comunitate cu câteva duzini de oameni trecuţi de o anumită vârstă - a avut un comportament cordial. Dar conduita lui este juvenilă. Psihologic este un adolescent şi continuă să se poarte aşa, între salturi cu paraşuta de la 3.000 de metri şi volte cu şalupele. Cel puţin din acest punct de vedere, sunt convins că nu a avut nici cea mai mică intenţie de ostilitate faţă de evrei. Un adevărat nazist s-ar fi ferit să-şi arate adevăratele sentimente. Parada aceasta a fost o jucărie pe care n-a ştiut s-o folosească, vrând să pozeze într-un original. Radu Mazăre este o personalitate interesantă, de un teatralism demonstrativ. Nu şi-a dat seama că manipulează prin popularitatea sa... dar cu ce preţ! S-a lăsat copleşit de această tendinţă de expunere. El este un om tenace, care poate face mult bine dacă este sfătuit bine. Este o sursă de energie juvenilă care, exploatată bine, ar putea duce la revirimentul vieţii comunităţii“.


„Copilul trebuie deparazitat“

„Sigur, trebuie tras de urechiuşe pentru această extravaganţă. Nu ajută nimănui să-l judecăm şi să-l executăm în piaţa publică. Am fi exact ca aceia pe care îi detestăm. Pentru el este mult mai important să tragă învăţăminte din această întâmplare. Cred că pentru el a fost un duş rece cu efect terapeutic. Sunt convins că şi Elie Wiesel, pe care îl cunosc personal, ar judeca aşa, ca mine. Radu Mazăre, în calitate de personalitate publică, trebuie să se maturizeze. La copilul lui, însă... aici este buba. Din copilul lui trebuie să iasă un om vrednic de stimă. Dacă este responsabil, va veni să stea de vorbă cu noi. Copilul trebuie deparazitat de erori cum a fost această  costumaţie“, spune Friedmann.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite