Fregata Regele Ferdinand a părăsit dana militară: misiune NATO pe coastele Libiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava comandant a Marinei Militare Române a plecat din dana militară a portului Constanţa în această seară, la ora 19.45. „Regele Ferdinand“ va ajunge în Marea Mediterană, lângă costele Libiei, peste patru zile acolo unde este aşteptată să se alăture forţelor NATO.

La ceremonia prilejuită de plecarea, în prima misiune de război a unei nave româneşti, după cele din cel de-al doilea Război Mondial, a participat ministrul Apărării Naţionale dar şi preşedintele României, Traian Băsescu. Preşedintele a adresat celor 207 membri ai echipajului şi familiilor acestora câteva cuvinte.

Preşedintele Traian Băsescu a primit onorul

image

Cum a ajuns fregata Regele Ferdinand în dotarea Marinei Române

Membru în comisia de achiziţie a fregatelor: „Noi am recomandat navele olandeze“

„Misiunea lor este de a diminua numărul victimelor războiului din Libia prin interzicerea navelor care ar putea aduce armament. Fiecare astfel de «oprire» înseamnă,  de fapt, o operaţiune umanitară. Vă aşteptăm să acostaţi şi să raportaţi: «Misiune îndeplinită !» Cart bun înainte“, a spus Traian Băsescu.

VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA PLECAREA ÎN RĂZBOI A FREGATEI

Ceremonial militar

Ceremonialul organizat pentru plecarea fregatei în misiunea din Libia a fost deschis cu inmnul naţional României, după ce, militarii, au prezentat onorul ministrului şi preşedintelui.
A urmat o scurtă slujbă religioasă oficiată de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului şi a toată Dobrogea.

Fregata a plecat în misiune de război

Gabriel Oprea a adresat, la rîndul său, un scurt discurs militarilor care pleacă în prima misiune, de o asemnea importanţă, din ultimii 67 de ani.

„Suntem pregătiţi să începem această misiune. Toţi membrii echipajului sunt profesionişti care ştiu în detaliu ce au de făcut şi au determinarea necesară pentru această misiune“, a spus ministrul Apărării Naţionale.

Oficialităţile au urcat pentru 15 minute la bordul navei pentru o ultimă inspecţie.

Conduşi de familii

Fregata a ridicat ancora şi a ieşit din dană la ora 19.45. Zeci de membri ai familiilor membrilor de echipaj au urmărit cu ochi înlăcrimaţi şi emoţionaţi plecarea.

Micuţele Ştefania şi Daria au venit să îşi conducă unchiul

Caporalul Ionuţ Petcu a fost condus de cele două nepoţele ale sale: Mara Ştefania (4 ani) şi Andreea Daria (2 ani) „Am venit să îl vedem pe unchiul nostru, pe care îl iubim foarte mult. Abia îl aşteptăm să se întoarcă şi o să îi pregătim o primire frumoasă“, a spus Ştefania.

Ioana Calu are emoţii pentru fiul său

„Sunt mamă, şi nu mi-e uşor. Mi-e greu nu numai pentru fiul meu dar şi pentru toţi aceşti copiii care se duc acolo. A mai fost plecat în misiuni. Niciuna însă ca aceasta. Sper să fie cît mai bine. Mi-e tare greu, chiar dacă ar trebui să fiu obişnuită, pentru că băiatul meu a intrat în armată de la 14 ani“, a declarat Ioana Calu, mama maistrului militar Daniel Calu.

Marş de patru zile

Fregata va ajunge în Mediterana în data de 26 aprilie. Misiunea se va termina peste trei luni. Conform planului, fregata va părăsi misiunea NATO în data de 16 iulie şi este aşteptată să se întoarcă în portul Constanţa în data de 20 iulie.

image
image
image

Fregata Regele Ferdinand - bună doar de blocadă, nu şi de luptă


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite