Constanţa: Frați despărțiți din cauza sărăciei (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Frați despărțiți din cauza sărăciei (VIDEO)
Constanţa: Frați despărțiți din cauza sărăciei (VIDEO)

Şapte fraţi cu vârste cuprinse între un şi trei luni şi 16 ani, din comuna Lanurile, trăiesc la limita subzistenţei. Doi micuţi au fost aduşi aseară la Centrul de Primire Minori din Constanţa, iar alţi doi au fost preluaţi de asistenţi maternali.

Abandonaţi de mamă şi lăsaţi în grija tatălui, minorii familiei Roşu se cresc unii pe alţii într-o casă dărăpănată. Mirela (16 ani), Andreea (14 ani),  Gabi (12 ani), Cristian (6 ani), Diana (4 ani), Cosmina (2 ani şi jumătate) şi Ionuţ (un an şi trei luni) trăiesc într-o mizerie de nedescris.

Stau singuri toată ziua, pentru că tatăl lor, Ioan Roşu, munceşte cu ziua prin sat. Bărbatul pleacă de acasă dis-de-dimineaţă şi câştigă zlinic 50 de lei. Încălţaţi cu sandale sau cizme din cauciuc, micuţii îţi ies toţi în întâmpinare. Casa miroase urât şi peste tot sunt aruncate pe jos pături, haine şi resturi de jucării. Copiii nu au curent electric, televizor şi nici baie. Când le este sete sau vor să spele ceva trebuie să care apă din vecini. Deşi are numai 14 ani, Andreea este mamă şi tată pentru fraţii săi.

Adolescenta se împarte zilnic între şcoală şi casă. Face menajul, face de mâncare şi, printre picături, îşi face temele pentru că este clasa a VIII-a şi peste câteva luni trebuie să dea examenul de admitere la liceu. Copiii mai mari îşi amintesc toţi că, în urmă cu aproximativ o săptămână, mama lor, Maria, a plecat de acasă. „Mama mai pleca şi înainte o zi-două, dar se întorcea. Acum a plecat la concubinul ei“, a spus Mirela.

Bunica a luat în grijă trei copii

Bunica din partea tatălui, Niculina, are 65 de ani şi este pensionară. Femeia nu are venituri prea mari, însă îi ajută aşa cum poate cu mâncarea. „Am 400 de lei pensie. Încerc să-i ajut şi eu cum pot. Le aduc de mâncare:  mai un cartof, mai o fasole“, a precizat bătrâna. Contactat de echipa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC), agentul principal Liviu Vasiliu spune că i-a însoţit  pe inspectori acasă la familia Roşu pentru ca aceştia să-i ducă pe patru dintre cei şapte copii la Centrul de Primire a Minorilor din Constanţa.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/filmulet Lanurile.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Purtătorul de cuvânt al DGASPC, Roxana Onea, a declarat că doi asistenţi maternali s-au oferit să-i ia în grijă pe doi dintre micuţi, iar ceilalţi doi au ajuns la Centrul pentru Minori. „Copiii mai mari rămân în grija bunicii şi a tatălui lor. Având în vedere că aceştia merg la şcoală, nu am vrut să le stricăm rostul şi i-am lăsat acolo“, a precizat Onea. Cei patru copii ai familiei Roşu se vor alege şi cu certificate de naştere pentru că niciunul dintre ei nu este declarat la Starea Civilă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite