Constanta: Ferodin Iaia, pictorul colecţionar de ceasuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Ferodin Iaia, pictorul colecţionar de ceasuri
Constanta: Ferodin Iaia, pictorul colecţionar de ceasuri

Când a fost în Turcia, decis să rămână acolo, şi-a dat seama că „acasă“ pentru el este România. A avut din adolescenţă înclinaţii artistice, aşa că a urmat un liceu de profil. Apoi s-a specializat în domeniul naval, dar n-a profesat niciodată fiindcă nu i-a plăcut.

E o fire boemă, iubeşte frumosul. În timp, şi-a cultivat pasiunea pentru artă, s-a apucat de pictat, iar apoi a început să cumpere ceasuri.

Are o colecţie impresionantă de peste 200 de ceasuri, care mai de care mai deosebite, la care ţine foarte mult.

Pasiunea din copilărie

Interesul pentru ceasornicărie îl are de când avea doar câţiva anişori. „Mama mea a fost educatoare şi îmi amintesc că din primul salariu şi-a cumpărat un ceas. Eu eram foarte curios, voiam să aflu principiul de funcţionare, aşa că l-am desfăcut. Bineînţeles că am stricat ceasul. Îmi amintesc că mama m-a certat, dar nu a fost foarte supărată pe mine. Cred că aveam şapte - opt ani pe vremea aceea. L-am reparat mai târziu“, povesteşte Ferodin Iaia.

În timp, şi-a dezvoltat pasiunea, iar din 1995 e colecţionar declarat. Le găseşte fie pe Internet, pe site-urile de profil, fie la anticariatele din ţările în care călătoreşte.

„Multe le-am luat şi le-am reparat eu acasă, în atelierul meu“, povesteşte Ferodin Iaia. Cel mai valoros este un ceas elveţian marca Omega, din aur, pe care l-a cumpărat în 1996 cu 8.000 de euro.

Cel mai vechi ceas din colecţie datează din anul 1890. De cele mai multe ori, Ferodin Iaia îşi cumpără ceasurile din anticariate din Turcia, Bulgaria, Ucraina. Spune că pentru a-şi întregi colecţia ar trebui să aibă în jur de 450 - 500 de ceasuri.

„Acasă“ e România

Îi place foarte mult să călătorească şi spune că a vizitat aproape toate ţările din Europa. „Crimeea mi-a plăcut foarte mult, am văzut multe locuri frumoase acolo. Cred că e vorba de atracţia pentru origini, dar nu mi-ar plăcea să trăiesc acolo. Pentru mine, «acasă» e România“, spune colecţionarul.

A vrut să plece din ţară

În anii ’80, a plecat din ţară, cu gândul să nu se mai întoarcă. A vrut să se stabilească peste hotare, dar spune că n-a rezistat decât două săptămâni. E foarte legat de locurile natale.

„Era anul 1981. Am plecat în Turcia alături de soţia mea. Am stat 12 zile în Istanbul. În a 13-a zi, căutam să ascultăm un radio şi am dat peste România Actualităţi. Am recunoscut vocea Angelei Similea. M-am emoţionat, mi-au dat lacrimile. N-am mai rămas în Turcia, am plecat acasă, în România. Aici se află familia mea, prietenii mei şi aici voi rămâne stabilit“, este convins Ferodin Iaia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite