Fenomen spectaculos: Luna a împărţit cerul dimineţii cu Soarele GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii şi constănţenii au avut prilejul, azi dimineaţă, să admire un peisaj inedit: pe bolta cerească se aflau în acelaşi timp Soarele şi Luna. Specialiştii spun că, anul acesta, fenomenul se suprapune cu solstiţiul de vară. 

Fenomenul li s-a părut ciudat mai ales turiştilor de pe plajă, veniţi în căutarea unei porţii zdravene de ultraviolete şi deconectaţi de la grijile zilnice.



După o şedinţă foto în care vedetă a fost zeiţa nopţii, surprinsă în plină zi, ne-am abătut pe la Planetariul din Constanţa, în căutarea unor explicaţii ştiinţifice. „Nu e nimic anormal. Luna răsare zilnic cu aproximativ 50 de minute întârziere.



În termeni de specialitate, luna are o mişcare retrogradă printre stele, de la vest spre est. E o întârziată veşnică“, ne-a liniştit muzeografa Simona Cosneanu.



„Azi debutează solstiţiul de vară, cunoscut şi ca ziua cea mai lungă. Anul acesta, ziua cea mai lungă a început festiv, oamenii au avut ocazia să admire în acelaşi timp şi luna, şi soarele. Data marchează începutul verii astronomice şi, în mod suprinzător pentru multă lume, intrarea Soarelui în Gemeni, chiar dacă horoscopul tradiţional ne spune altfel”, a completat muzeografa.

image
image
image

În ziua cea mai lungă din anul acesta, luna apune la orele 11.23. Anul trecut, de solstiţiu, luna a răsărit aproximativ la orele 16.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite