Facturile la întreţinere au explodat! Cât plătesc constănţenii pentru căldura din apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Călin are de plătit aproape 700 de lei
Elena Călin are de plătit aproape 700 de lei

Pensionarii, cei mai conştiincioşi, şi-au făcut deja calculele şi au pus bănuţii deoparte pentru a plăti întreţinerea înainte de Sărbători. Din banii care le rămân, din ce în ce mai puţini, vor face şi cumpărături pentru masa de Crăciun.

Petre Butănărescu (74 de ani) locuieşte singur într-un apartament cu două camere din zona Cireşica. Pentru luna trecută a avut de achitat pentru căldură şi apă caldă 325 de lei. „Am plătit deja, să scap de grijă. Din pensia de 800 de lei nu-mi mai rămâne aproape nimic pentru Sărbători, după ce plătesc toate datoriile“, spune bătrânul.

Elena Călin (65 de ani) locuieşte într-un apartament cu patru camere din cartierul Tomis Nord. A aflat ieri că are de plătit 680 de lei pentru întreţinere, din care 530 de lei numai pentru căldură. „Îmi vine să plâng, nu pot să cred că trebuie să plătesc atât de mult. O să ne îmbolnăvim, ne omoară pe toţi“, spune femeia. Are o pensie de numai 1.000 de lei şi se gândeşte cu disperare că nu-i mai rămân bani şi să cumpere alimente pentru masa de Crăciun.

Costul gigacaloriei, dublu

La Constanţa, preţul gigacaloriei este în această iarnă de 338 de lei, dublu faţă de anul trecut. Primăria nu mai acordă subvenţie pentru toţi locuitorii, aşa că facturile la căldură au explodat. Primesc şi în acest an ajutoare la încălzire doar cei al căror venit pe membru de familie nu depăşeşte 1.300 de lei sau, în cazul persoanelor singure, 1.600 de lei.
„Categoric va creşte şi numărul datornicilor. Noi îi sfătuim pe constănţeni să-şi monteze repartitoare şi să-şi izoleze termic apartamentele, astfel încât costurile să fie mai mici“, spune Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa.

Cât plătesc constănţenii

La un bloc cu repartitoare şi izolaţie termică proprietarii plătesc între 83 şi 255 de lei pentru un apartament cu două camere, între 121 şi 226 de lei pentru 3 camere şi între 121 şi 583 de lei pentru un apartament cu 4 camere. La un bloc fără repartitoare şi fără izolaţie termică factura este de 259 de lei pentru două camere, 314 lei – pentru 3 camere şi 457 de lei pentru 4 camere.

Din cei aproximativ 310.000 de  locuitori ai municipiului Constanţa, aproape 270.000 sunt racordaţi la sistemul de alimentare cu energie termică produsă centralizat.
Unii au fost prevăzători şi s-au debranşat încă de astă-vară. „În perioada 15 mai – 15 septembrie 2011 RADET Constanţa a primit de la constănţeni 175 de cereri de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Constanţa. Din totalul cererilor de debranşare depuse la registraturile RADET Constanţa s-au aprobat 50 pentru că îndeplineau toate criteriile cerute de legile în vigoare. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta RADET Constanţa a primit cu 25 de cereri de debranşare mai mult decât anul trecut“, a declarat Liliana Enache, purtătorul de cuvânt al RADET.

Tulcenii plătesc la fel ca anul trecut

La Tulcea, preţul întreţinerii a rămas la acelaşi nivel ca anul trecut.  Atât cei care beneficiază de agent termic de la Dalkia, cât şi cei arondaţi la Energoterm plătesc în acest an 150 de lei pe gigacalorie. Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere tulcenii plătesc aproximativ 170 – 200 de lei.

Citeşte şi:

Preţul gigacaloriei s-a dublat la Constanţa!

Gigacaloria lui Mazăre, cea mai scumpă din ţară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite