Facturi mai mari cu 15% la căldură la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La jumătatea lunii ianuarie, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) din Constanţa a emis facturile la căldură pe luna decembrie. Majorarea preţului gigacaloriei, de la 119 la 150 de lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a resimţit în bugetul constănţenilor.

Este prima lună întreagă de plată a căldurii, după care constănţenii au putut să compare factura emisă acum cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţurile sunt majorate cu aproximativ 15 procente, gigacaloria, ajungând, astfel la 150 de lei, de la 119 lei.

Mai scump


Pentru un apatament cu două camere, constănţenii care locuiesc pe strada Cişmelei din cartierul Tomis Nord au de plătit, acum, între 100 şi 150 de lei.

„Locuiesc la blocul 1D, scara C şi am de dat la asociaţie, numai pentru agentul termic din decembrie, 113 lei, în condiţiile în care am repartitoare. Anul trecut plăteam cu 20 - 30 de lei mai puţin“, susţine Constantin Popa (41 de ani). La scara alăturată, D, proprietarii nu au montate repartitoare şi trebuie să achite150 de lei factura la căldură
la două camere.

Administratorul Asociaţiei de Proprietari Speranţa din Tomis Nord, Mihail Dumitrescu (49 de ani), spune că aceia care au repartitoare plătesc, în medie, cu 50 de lei mai mult la căldură.

„De exemplu, la mine în scară, familia Crăciun, de la etajul doi, plăteşte la două camere, 110 lei la căldură, dar ei consumă mult. Avem familii care trebuie să achite şi 31 de lei. La scara la care nu am repartitoare, au de plată 144 de lei“, explică administratorul asociaţiei.

În zona Casei de Cultură, cei care locuiesc pe strada Bucureşti, la blocurile L şi au repartitoare plătesc pentru un apartament cu trei camere între 70 şi 250 de lei. Ei îşi controlează consumul, dar aceia care nu au montate aceste aparate ajung să plătească şi 350 de lei.

Nici încălzirea cu lemne sau cu gaze nu este mai ieftină. O tonă de lemne tăiate, aduse în faţa casei, se vinde în această iarnă cu 290 de lei. Cei care sunt racordaţi la încălzirea pe gaze plătesc, pentru două camere, între 170 şi 250 de lei.

De la 119 la 150 de lei


În aceeaşi perioadă a anului trecut, constănţenii se puteau lăuda cu cel mai mic tarif: de 119 lei pe gigacalorie. Acum, ei plătesc pentru o garsonieră, în medie, 150 de lei. Pentru un apartament cu două camere, factura este de 250 de lei, iar la trei camere ajunge la 350 de lei.

La Constanţa, agentul termic a început să fie furnizat din 13 noiembrie 2010.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite