„Fabrica“ de rambursare TVA din Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portul Constanța este loc de joacă pentru afaceriștii români și străini, care pun la cale returnări fabuloase de TVA, pe exporturi fictive sau supraevaluate. Câștigul net la un astfel de tun: miliarde de lei.

Fatih Kesser a fost acuzat că, începând cu anul 1998, a pus la  punct un sistem de splălarea a banilor şi de fraudare a statului român. Turcul a exportat cu titlul de sape de foraj mai multe utilaje nefuncţionale şi supraevaluate, apoi a cerut rambursarea TVA-ului. Anchetatorii spuneau la acea vreme că prin sistemul sistemul gândit de turc a fost „privatizat“ şi combinatul chimic Nitramonia Făgăraş, afacere din care Kesser ar fi câştigat milioane de lei. În perioada mai 1998 - martie 1999, afaceristul străin a primit prin „fabrica de rambursări“ suma totală de 8,5 miliarde de lei vechi. 

Măştile de gaz ce au „aburit“ Fiscul

Recordul afaceristului turc a fost doborât doar de constănţeanul Emil Oprea, care a prejudiciat statul român cu peste 165 de miliarde de lei vechi, din exporturi fictive prin firma Price Steel. Afacerea lui Oprea a fost desfăşurată în perioada octombrie 2002 - ianuarie 2003, când el şi complicii săi au înregistrat în actele contabile 30 de operaţiuni de export a 39.200 de măşti de gaz. Afaceristul a fost arestat în luna ianuarie a anului 2009 şi trimis în judecată alături de alţi patru complici.

Citiţi mai multe în de astăzi!

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite